Souhlasíte s autorem článku? PROČPAK HOŘÍ, MÁ PANENKO?
Václav 3:
Hned na úvod opravím mylná tvrzení autora úvodního příspěvku. Máme nyní síťové napětí 230/400V a mělo by se pohybovat v toleranci -5%, +5%, t.j. 219 až 242 V pro fázové napětí a 380 až 420V pro napětí sdružené, hranice desetiprocentn í t.j. pro napětí fázové 207 až 253V jsou hranice, které by neměly být překročeny, ale neměl by být tento stav trvalý.
Přechodem ze síťového napětí 220V na 230V jsme se vyrovnali s trendy nastoupenými v západní části Evropy již na začátku 80. let, ovšem v roce 1993 se jednalo spíš o administrativn í úkon, protože v celém přechodném desetiletém období (t.j. do r. 2003) se žádné zásadní úpravy v distribuční síti nedělaly. Teprve od r. 2003 máme síťové napětí 230V s dovolenou tolerancí - 10%, +10% ( V přechodném období bylo +6%, což je 244V).
Spotřebiče určené pro síťové napětí 220V musí být schopny pracovat s napájením 198 až 242V (opět -10%, + 10%), tak byly také konstruovány, protože již tehdá bylo zvykem na DT nastavovat odbočky tak, aby výstupní napětí bylo 231V (220V +5%), takže obyvatelé nejbližších objektů u trafostanice měli 230V již za totality! Také např. obyčejné žárovky se vyráběly na 230 nebo 235V. V současné době moje měření doma i u zákazníků spíše potvrzují to, že distributoři stále se staršími spotřebiči na 220V počítají, protože napětí prakticky nikde při mých měřeních nepřesahuje hranici 240V, ani v případě velice blízké trafostanice a téměř neměřitelného vnitřního odporu sítě. Také používané DT jsou v převážné většině stále typy s jmenovitým napětím 220/380V.
Nedalo mi to a došel jsem do dílny a přeměřil aktuální napětí v této noční hodině ve všech třech fázích a jsou 229, 232 a 234V, je paradoxní, že před 20. léty jsem naměřil obvykle napětí kolem 245 V. Pro dokreslení dodávám, že sice nejsem hned vedle DT, ovšem vnitřní odpor sítě měřený na vstupu do domu mám menší než 0,2 Ohmu.
O ekonomice provozu a životnosti nejen starších spotřebičů by bylo lze diskutovat dlouze, já se soustředím jen na některé základní myšlenky. U spotřebičů s termostaty (boiler, žehlička, topná tělesa) dojde pouze k rychlejšímu ohřátí, které může být nakonec i ekonomičtější, poškození odporového materiálu spirál hrozí spíš díky zeslabení okysličováním po dlouhou dobu provozu, než přímo samotným zvýšením napětí, spotřebiče s komutátorovými motorky tj. vysavače, vrtačky a mixery, se budou točit o něco málo rychleji, jejich spotřeba díky vlastnostem motorků tohoto typu nijak zásadně nevzroste, jejich poškození, pokud jsou obecně v dobré kondici nehrozí. Klasické síťové transformátork y starších radií, magnetofonů, gramofonů a pod. zařízení jsou obvykle mírně či více předimenzované (dáno tehdejšími technologiemi a také myšlenkou, že zařízení musí dlouho a spolehlivě sloužit), takže podle mých zkušeností se nijak zásadně nehřejí ani při mírně zvýšeném napětí a pokud se nehřejí, tak jim destrukce také nehrozí. O zařízeních se spínanými zdroji zde již hovořil kol. Schwarz, já dodám, že se to týká nejen zdrojů počítačů a nejmodernějšíc h přístrojů, ale i televizory staré 25 let již obvykle mají spínaný zdroj s regulační smyčkou ve zpětné vazbě, takže si také nevezmou více a neměly by se poškodit, pokud nevykazují jiné závady vzniklé stářím.
Pro ty, kteří chtějí svým starším spotřebičům ulevit, mohu doporučit jednoduché, levné zařízení sestavené z dostupných komponentů a to jednoduchý autotransformá tor zhotovený pomocí klasického trafa 100W (elektronické nelze použít!) pro halogenové osvětlení 12V. Primární vinutí se zapojí paralelně na síť, sekundární vinutí se zapojí do serie s fází tak, aby docházelo k "odtransformová ní" 12V (muže dojít i k přičtení 12V, potom je vývody nutno prohodit). S trafem 100W, které má12V vinutí dimenzováno na 8,75 A můžete napájet spotřebiče až do celkového příkonu 1900W, pokud by bylo třeba napájet spotřebič větší, není nic jednoduššího použít trafo silnější, např 150W (12,5A). U starších spotřebičů, které měly přepínač síťových napětí, můžete použít polohu 240V - pokud ji mají, mírné podpětí spíše spotřebič ušetří.
Úvodní příspěvek je hodně tendenční a připomíná mi články zveřejňované v některých bulvárních tiskovinách, čemuž také napovídá copyright na jeho konci, což soudnému čtenáři dostatečně napoví, do jaké míry ho brát vážně. Myšlenka, že nám někdo tahá peníze z kapes je totiž hodně chytlavá, že to tak děláme hlavně sami, to si obvykle nepřipouštíme. Jeden příklad za všechny, starší vysavače ETA měly příkon 800W a pokud byly v pořádku, pracovaly velice spolehlivě, jejich výkon stačil k pohodlné i rychlé práci, dnes si mnozí pořídí vysavač s příkonem 1500 a více W a nakonec aby vůbec utáhli hubici po koberci, tak otevřou přístup falešného vzduchu na hadicové koncovce téměř naplno.
Milan Hudec:
Z dnešního nejprodávanějš ího tisku:
I když zapojení lustru, či zásuvky není náročné, do elektrických rozvodů s napětím 220 voltů smí legálně zasahovat jen lidé s el. vzděláním, tedy vyučení, absolventi elektrotechnic kých průmyslovek nebo vysoké školy v oboru elektro, kteří mají platné osvědčení. Laici mohou zasahovat do rozvodů s napětím nejvýše 100V.
Jirka Š. Svejkovský:
Tak přeju panu redachtorovi zásah 100V. A samozřejmě, aby to ve zdraví přežil a mohl o tom napsat, jaké to bylo.
Jiří Mudra:
Citace: Jiří Schwarz 26.07.2011, 22:16
Je to jeden z problémů, který by bylo třeba ošetřit, kdyby se trať elektrifikoval a. Teoreticky je problém vyřešený, "Japonci" mají vyvinutý trolejbus s hybridním pohonem a automatické stahování a laserové navádění sběračů.
Jen bych doplnil, že již někdy v roce 2004 měly PMDP k dispozici několik trolejbusů vybavených dieselagregáte m. Tuším že jde o vozy škoda 25TRBT...
omlouvám se za OT, to jen abychom netahali japonské technologie tam, kde je již vyřešeno 8)
Jozef BABJAK:
Citace: Václav 3 27.07.2011, 01:47
Máme nyní síťové napětí 230/400V a mělo by se pohybovat v toleranci -5%, +5%, t.j. 219 až 242 V pro fázové napětí a 380 až 420V pro napětí sdružené, hranice desetiprocentn í t.j. pro napětí fázové 207 až 253V jsou hranice, které by neměly být překročeny, ale neměl by být tento stav trvalý.
Ako je to s tými toleranciami? U mojich rodičov je prakticky neustále napätie L-N cca 250V. Je to na dedine, 3. dom od trafa, na začiatku mnoho stovák metrov dlhej vetvy. Mám pocit, že výstup z trafa je schválne nastavený na na hornej hranici tolerancie, aby na konci tej vetvy ešte stále boli v tolerancii. Nikdy som nemal možnosť to zmerať na vzdialenom konci. Aký môže byť úbytok napätia na povedzme 1km dlhej vetve od trafa, kde je pripojených povedzme 50 rodinných domov "zbernicovo", t.j. dva rady domov okolo cesty a potoka v uzkej horskej doline?
Na margo pôvodného bulvárneho príspevku len dodám, že napriek trvalému napätiu okolo 250V nie sú dlhodobo pozorované žiadne poškodenia spotrebičov, a to vrátane takých muzeálnych kúskov ako je elektrónkové rádio Stradivari 11E91-3D vyrobené niekedy v polovici 50. rokov minulého storočia.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana