Souhlasíte s autorem článku? PROČPAK HOŘÍ, MÁ PANENKO?
Václav 3:
Citace: Jozef BABJAK 28.07.2011, 07:16
U mojich rodičov je prakticky neustále napätie L-N cca 250V. Je to na dedine, 3. dom od trafa, na začiatku mnoho stovák metrov dlhej vetvy. Mám pocit, že výstup z trafa je schválne nastavený na na hornej hranici tolerancie, aby na konci tej vetvy ešte stále boli v tolerancii. Nikdy som nemal možnosť to zmerať na vzdialenom konci. Aký môže byť úbytok napätia na povedzme 1km dlhej vetve od trafa, kde je pripojených povedzme 50 rodinných domov "zbernicovo", t.j. dva rady domov okolo cesty a potoka v uzkej horskej doline?
To, co popisujete je klasický způsob řešení problému u starých, nevyhovujících rozvodů v obcích. V posledním (nebo skoro posledním) objektu na tomto rozvodu si stěžovali na nízké napětí, proto na DT posunuli napětí co nejvýše. V mém příspěvku píši, jak by to být mělo, to že se tak neděje, je bohužel odrazem situace v našich zemích v posledních 20 létech.
Pro ty, kteří se o tuto problematiku zajímají mohu doporučit brožurku: Ing. František Popolanský, Jmenovitá napětí, vydalo vydavatelství STRO-M 1993, právě v souvislosti s přechodem z 220 na 230V. S ohledem na stáří publikace ovšem nevím, jak bude k dosažení, snad v nějaké tech. knihovně k zapůjčení nebo prostudování bude.
IM:
Citace: Václav 3 27.07.2011, 01:47
Úvodní příspěvek je hodně tendenční ...
Proč to nenapsat přímo. Je to blbost. Autor nechápe rozdíl mezi výkonem a energií a na základě toho konstruuje dál. :'(
Milan Hudec:
Citace: Milan Illek 29.07.2011, 23:23
Proč to nenapsat přímo. Je to blbost. Autor nechápe rozdíl mezi výkonem a energií a na základě toho konstruuje dál. :'(
No řekl bych, že v některých věcech má autor pravdu, leč neuvědomil si jednoduchou rovnici.
Vzdálenější přípojná místa jsou stále více energeticky náročná (dříve uhlokamna, dnes přímotop), aby mohl distributor splnit energetický zákon může budto navýšit U, či měnit dráty za silnější, a když vymění dráty za silnější, kdo to zaplatí? - všichni odběratelé.
Takže já jsem naopak za přechod na 250V. :)
Ján Pitoňák:
Citace: Jozef BABJAK 28.07.2011, 07:16
Ako je to s tými toleranciami? U mojich rodičov je prakticky neustále napätie L-N cca 250V. Je to na dedine, 3. dom od trafa, na začiatku mnoho stovák metrov dlhej vetvy. Mám pocit, že výstup z trafa je schválne nastavený na na hornej hranici tolerancie, aby na konci tej vetvy ešte stále boli v tolerancii. Nikdy som nemal možnosť to zmerať na vzdialenom konci. Aký môže byť úbytok napätia na povedzme 1km dlhej vetve od trafa, kde je pripojených povedzme 50 rodinných domov "zbernicovo", t.j. dva rady domov okolo cesty a potoka v uzkej horskej doline?
Čo sa týka tolerancii napätí, je to +90%Un až 110%Un pre 95% intervalu jedného týždňa a +85% až 110% počas celého obdobia.
Takže 250V je ešte OK.
Čo sa týka úbytku napätia na vedení, ten závisí od odberu a od parametrov vedení. U vás to môže byť kľudne 20V aj 30V.
Petr Doležal:
graf tolerancí
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana