Jak řešíte nové obvody připojené na stávající jističe?

<< < (9/11) > >>

Milan Hudec:
Citace: Václav 3  28.07.2011, 20:57

to kol. Hudec: Nezlobte se na mě, ale pletete dohromady hrušky a brambory, salám má datum doporučené spotřeby a jistič má záruční dobu, to jsou dvě zcela principielně odlišné věci. Sním-li salám den po doporučené době spotřeby, tak pokud jsem ho nenechal ležet týden na sluníčku v autě, tak se mi nic nestane, v půl roce roce po dni dopor. spotřeby už ho radši nedám ani psovi, protože ho mám rád. Jistič půl roku po záruce je téměř nový, ale podle vás se už nedá napsat revize na rozvod jím osazený, protože je po záruce. Vaši poznámku z 20:42 beru tak, že jste již ke konci týdne hodně unavený.

Konec týdne, a já se cítím ve vrcholné formě :)
Netvrdil jsem, že se nedá napsat revize na "prošlý" jistič, ona se na takové píše a i asi dál psát bude, ale mám pocit, že zde revizní technik na sebe bere odpovědnost víceméně podle jeho zkušeností s různými výrobci, nikoli odpovědnost podepřenou změřením něčeho skutečného jako u proudového chrániče.

Václav 3:
Dnes je doba čínských výrobků, kdy téměř všichni předpokládají, že výrobek se měsíc po záruce rozbije, takže Vy jste to aplikoval i na jističe. Je pravda, že některé značky jističů za nic nestojí, ovšem ty se většinou rozsypou ještě během záruky, nebo nefungují hned po namontování, takže není co řešit, ovšem ty ostatní ,  kvalitní mají fungovat dlouhá léta a také obvykle fungují. Pokud by bylo nezbytné jističe zkoušet obdobně jako chrániče, jistě by již někdo vymyslel spolehlivý a přenosný přístroj, který by to umožňoval a jeho cena by jistě nedosahovala tak závratné výše, jak zde někdo dříve psal, protože to se jednalo o zařízení určené do výroby, kde jsou zase poněkud jiné požadavky než na provozní či revizní měření.

Radim Strycharski:
Předpokládám, že kolega Miroš měl na mysli výchozí revizi instalace se starými jističi. Tak v tomto případě staré jističe tolerovat nelze. Tyto jističe neodpovídají současným výrobkovým normám na jističe a nejsou tudíž potažmo splněny požadavky právních předpisů.

Miroš Jan:
Můj názor na tuto problematiku je jasný. Firma prostě provedla zmetek se vším všudy. Pokud prostě dělám novou elektroinstala ci, jako v tomto případě, nedovolil bych si použít pro jištění těchto nových obvodů stávající staré jističe IJV.
To že to firma takto provedla, je v podstatě ukázka současného stavu v našem řemesle.  (zle)

Radim Strycharski:
To určitě, ale pokud by ten názor někdo chtěl písemně, tak je zásadní určení, jestli je revize výchozí nebo jiná. U jiné než výchozí revize by bylo těžké tento bastl napadnout. Respektive revize by měla vycházet z data prvního uvedení instalace do provozu, protože může třeba samozřejmě jít o pravidelnou revizi instalace, která v době svého uvedení do provozu měla splňovat požadavky na současné normy. 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana