Existuje někdo kdo prakticky použíl ČSN 33 2000-5-51 ed.2 a byl spokojen ?
Miroslav Macek:
Použil jsem normu ČSN 33 2000-5-51 ed.2 (a související přílepek k ČSN 33 2000-4-41 ed.2 změna Z1) k určení vnějších vlivů a zjistil jsem, že obsahují více či méně významné drobné i fatální chyby.
Existuje někdo, kdo prakticky tyto normy použil ke stanovení vnějších vlivů a byl spokojen?
Jiří Schwarz:
Můžete naznačit konkrétněji co považujete za tak špatné v uvedených normách?
Miroslav Macek:
Nejdříve poznámka k textu otázky:
Myslím, že jsem při psaní otázky uvedl "ČSN 33 2000-5-51 ed.3, ale jak vidím, v této diskusi se v otázce vyskytuje "ČSN 33 2000-5-51 ed.2". Možná jsem se při psaní otázky zmýlil já, nebo to opravil pan moderátor - nicméně správně má být v této otázce uvedeno ono "ed.3".
Miroslav Macek:
Citace: Jiří Schwarz 21.07.2011, 07:50
Můžete naznačit konkrétněji co považujete za tak špatné v uvedených normách?
Je tam toho hodně.
Například zařazení skupiny elektromagneti ckých vlivů "AM" mi připadá nejasné - nechápu, jak např. povolená změna frekvence o plus mínus 1Hz v nějakém elektrickém zařízení souvisí s okolním prostředím kolem tohoto zařízení a proč se tedy má ve vnějších vlivech uvádět.
Jiří Schwarz:
Citace: Miroslav Macek 21.07.2011, 09:15
Je tam toho hodně.
Například zařazení skupiny elektromagneti ckých vlivů "AM" mi připadá nejasné - nechápu, jak např. povolená změna frekvence o plus mínus 1Hz v nějakém elektrickém zařízení souvisí s okolním prostředím kolem tohoto zařízení a proč se tedy má ve vnějších vlivech uvádět.
Já bych tenhle vliv chápal tak trochu "obráceně":
pokud to bude napájené ze sítě, kde je dodržena frekvence, není to problém, pokud to například bude satelitní systém napájený generátorem poháněným spalovacím motorem, větrným kolem, vodní turbínou, může dojít k odchylce frekvence, uvedu to jako negativní vliv a pak s možnou ochylkou frekvence musím počítat při volbě použitých komponentů (třeba spínací hodiny se synchronním motorem nebudou spínat přesně,...).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana