Jaké je rozdíl mezi oborem elektrikář nebo elektrotechnik?
Josef Slanina:
Citace: Jiří Lasecký 18.07.2011, 20:50
Čísla jsou: 26-43-M/01 Elektrotechnik a
26-51-H/01 Elektrikář
26-51-H/02 Elektrikář - silnoproud
Jde mi spíše o to co mě bude živit, kabely po domu jsem tahal i zapojoval s tátou (po dohledem), u slaboproudu jsem zapojoval různá blikátka apod. U elektrikáře je možnost udělat si nástavbu.
Vy si musíte zjistit, co za předměty se berou na daných školách v daných oborech, jež jste vyjmenoval.
Co vám bude nejbližší, tak běžte do toho. Doporučuji si po vyučení dodělat 2 letou nástavbu aby jste měl maturitu. Nebo běžte na maturitní obor, pokud tam je a studium předmětů tam braných by vám vyhovovalo.
Já bych se spíš přikláněl pro vyučení a nástavbu, neboť na tom učebním oboru se podíváte i do dílen a budete odborný výcvik. Na tom maturitním moc ne.
Jinak nikde není psáno, co mě bude živit a co ne. Taktéž není nikde psáno, že elektrikář slaboproud nemůže dělat instalačky a nebo, že slaboproudař nemůže opravovat radia atd.
Jde hlavně o to, aby člověk měl elektrotechnic ké vzdělání a patřičný paragraf vyhl. 50, znal normy a problematice rozuměl. Také není od věci odebírat nějaký odborný časopis. Já odebírám například Elektro technický magazín a Pro Revize. Toto mě dohromady stojí asi 900 Kč za rok, což není mnoho a cenné informace si musíte hledat sám. Nikdo vám je strkat pod nos nebude. Takže pokud nastane někde nějaká změna, je nutné o ni vědět. V praxi se pak vyhnete mnoha problémům.
Zrovna o víkendu jsem byl na jedné opravě rozvodů, kterou dělal nějaký slaboproudař. Zákazník mi říkal : Tady je elektrika 8 let stará, tady to dělal švagrův kluk. On je elektrikář, většinu času sice opravoval radia v nějakem servisu, pak dělal elektrikáře na dráze. No a já otevřel zásuvku, ta byla zapojená kabelem CYKY 3 x 1,5 mm, barvy v něm byly černá, hnědá a žlutozelená. Tudíž kabel pěkně starý a hlavně tam průřezem a barvama neměl co dělat. Dále jej vůbec netížilo, že již od roku 1996 byla v platnosti norma 33 2000 4 41, která nahradila starou 341010. Tak ten hnědý drát místo aby jel alespoň přeznačil na modrou a zapojil na pravou zdířku ucvaknul a zapojil pouze černý jako fázi a žlutozelený na kolík, pak na zdířku. Prostě po staru. Vůbec neměl ánung o tom, co se změnilo. Na jističe se vykašlal, protože jsou ještě v paneláku na chodbě a kabely zapojil do starých bakelitových krabic z roku 1965. Světla spojeny se zásuvkama, další hrůza. A zákazník teď plive krev, protože mu spoustu věcí vyhořelo, hlavně v tom starém vedení, plus některé zásuvky. A znovu rozkopat celý byt a měnit kabely, kvůli neznalému.
Jiří Lasecký:
Elektrotechnik a:
Informatika
Mikroprocesoro vá technika
Ekonomika
Základy elektrotechnik y
Elektrotechnol ogie
Číslicová technika
Elektronika
Učební praxe
Elektrotechnic ká měření
Technické kreslení
No, spíše bych šel na obor s maturitou. Jsem spíše ten člověk který by nedokázal celé 4 roky strávit jen nad teorii.
Miroslav Revús:
Je zavádzajúce myslieť si, že po skončení učňovky bude mať mládenec chuť ešte dva roky študovať nadstavbu, keď dosiahne rovnocenné vzdelanie za súvislé 4 roky. Škola mu dá základy a vypľuje ho do sveta. Ak bude schopný, bude sa ďalej vzdelávať v teórii a praxi. Ak nebude schopný, skončí v Tescu ako plnič regálov alebo na pracáku. Musí sa rozhodnúť sám, kam ho srdce ťahá...
Josef Slanina:
Citace: Miroslav Revús 19.07.2011, 22:10
Je zavádzajúce myslieť si, že po skončení učňovky bude mať mládenec chuť ešte dva roky študovať nadstavbu, keď dosiahne rovnocenné vzdelanie za súvislé 4 roky.
Nevím jak na slovensku, ale tady v čechách je vyučení + maturita bráno jako vzdělání ÚSO - Úplné střední odborné, kdyžto klasický maturitní obor je brán jako Střední odborné.
I když je 3 roky vyučení + 2 roky nádstavba o rok navíc, než klasický maturitní obor, jsem přesvědčen, že tato cesta je lepší. Na čistém maturitním oboru je především neskutečně teorie a z praxe minimum.
Řeknu vám jeden úsměvný příklad z praxe, který mi říkal jeden opravář praček:
Byl u jednoho elektrinženýra, který měl sundaný zadni kryt od staré ROMOvky a kolem sebe spoustu knížek.
Řikal, pane opravář, mi ta pračka dělá toto: Když vypouští tak se čerpadýlko roztočí a pak hned zůstane stát. A když tu pračku vypnu, tak se roztočí zpátky. Tak mě nějak napadlo, zda by to nemohly dělat nějaké zpětné magnetické jevy, jak nám říkali na VŠ. Opravář mu řekl: Nebudeme tady laborovat, rozebereme čerpadlo a uvidíme. No a v čerpadýlku byla PRIMEROSKA z jedné strany chycená na hřídeli a z druhé za šroubek. Elektroinženýr byl prý červený od hlavy až k patě. Říkal mi: Chtěl jsem si rýpnout, že tyto výrobky se neperou, že jsou na jedno použití, ale raději jsem se zdržel.
Miroslav Revús:
Nemáte pravdu.
ÚSO - úplné stredné odborné (napr. elektrikár s maturitou)
SO - stredné odborné (napr. elektrikár s výučným listom)
ÚS - úplné stredné (napr. gymnazista s maturitou - nemá vyštudovaný žiadny konkrétny odbor)
:-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana