Jaké je rozdíl mezi oborem elektrikář nebo elektrotechnik?

<< < (3/6) > >>

Ivan Kos:
Každý na to bude mít jiný názor. :) Já šel cestou učňáku a následně nástavby, sice to bylo o rok více, ale dnes bych si jinou cestu nevybral. ;) Hodně záleží na učitelích a mistrech. Maturita = příprava na vysokou, učňák = příprava do života, tak to platilo za mých dob, nevím jak je to teď, ale asi to bude stejné. Na učňáku bývalo více odborných předmětů a méně mat.,fyz.,čj,.aj,. u maturity to bylo obráceně.

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec.  17.07.2011, 20:37

Velice mne zajímá, jak vypadá studium neelektronický ch počítačů?

To my jsme se učili  ;)
Již v době, kdy nikdo netušil, co jednou bude za elektronické obvody, se našli matematici, co položili základy pro dnešní logické obvody a ty jednodušší dokázali "mechanicky" zrealizovat pomocí pák, kladek,...

Josef Slanina:
Ono těch elektrotechnic kých oborů je hodně.
Chce se opravdu podívat na danou školu, co je náplní daného studia.
Ono ale dneska o rozdíly nejde. Všude je totiž naučí houby. A ani se nedivím. Minulý týden jsem narazil na inzerát kde Karlovarská elektroprůmysl ovka hledá učitele elektrooborů, chtějí VŠ vzdělání a plat nabízejí 15 000 hrubého. Za to ten člověk půjde raději dělat přidaveče k zedníkům a má to bez nervů.

Já se v roce 1997 vyučil jako ELEKTROMECHANI K STROJU A ZAŘÍZENÍ na ISŠ - COP Opava.

Měli jsme výborné učitele a výborného mistra. Na pana mistra Petra Lahodného vzpomínám dodnes. Byl to pes, ale naučil. Měli jsme spoustu předmětů. Odborných elektro předmětů, které dnes kolikrát u elektrooborů ani nejsou vidět.

Měli jsme :
Základy elektrotechnik y
Elektrotechnic ké materiály
Elektrické stroje a přístroje
Elektrotechnol ogie
Elektrické měření
Využití elektrické energie
Elektronika
Elektrotechnik a
Automatizace řízení
Technické kreslení
Technická dokumentace
Technologie
Strojnictví

Já když jsem se zeptal mladých kluků co berou za předměty, tak Elektrotechnol ogie Využití elektrické energie, elektrické stroje a přístroje, elektrotechnic ké materiály a kolikrát i elektrické měření nemají.

V tom si myslím, že je kolikrát dost problém, protože výjdou ze škol a nemají páru téměř o ničem.- A abych pravdu řekl, ve valné většině ani nechtějí, hlavně že je nechají projít. Však co, mpeníze dostávají na hlavu, tak nikoho nevyrazí. Za svých učňovských let si vzpomínám, že nás opustilo asi 6 kluků. Nedostali se ani ke zkouškám. Byli to lempli, tak co. Dneska je to bohužel jinak. Ale touž je zase jiná pohádka.

Martin H.:
Citace: Jiří Schwarz  18.07.2011, 07:15

Již v době, kdy nikdo netušil, co jednou bude za elektronické obvody, se našli matematici, co položili základy pro dnešní logické obvody a ty jednodušší dokázali "mechanicky" zrealizovat pomocí pák, kladek,...

A raz prídu kvantové počítače a hmota bude počítať za nás. A nikto nebude tušiť, prečo fungujú.

Jiří Lasecký:
Čísla jsou: 26-43-M/01 Elektrotechnik a
                  26-51-H/01 Elektrikář
                  26-51-H/02 Elektrikář - silnoproud
Jde mi spíše o to co mě bude živit, kabely po domu jsem tahal i zapojoval s tátou (po dohledem),  u slaboproudu jsem zapojoval různá blikátka apod. U elektrikáře je možnost udělat si nástavbu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana