Jak účinně ochránit splitové klimatizace, resp.místnost před zavlečením blesku?
Miloslav Šťastný:
Známá situace:
na střeše budovy nebo z boku na fasádě je venkovní jednotka klimatizace, ta je Cu trubkami a propojovacím el.vedením galvanicky spojena s vnitřní jednotkou.
Ta je v bytě, ordinaci, kancelářích.
Všude tam, kde obvykle jsou živí lidé.
Vím - hromosvod, oddálený jímač, HOP atd.
Lze však 100% zabránit přenosu případného bleskového výboje do vnitřní jednotky. Cu trubky chladiva jsou dokonalý svod.
A co lze očekávat, že případný úder do venkovní jednotky napáchá uvnitř?
Daniel Hudzík:
Pokial je v objekte spravne prevedene HOP a bleskozvod, jedina vec ktorej by som sa obaval je samotne umiestnenie vonk. jednotky, jej vzdialebost od zvodu pripadne ulozenie trubiek a kablov. Videl som klimu, kde monteri pripevnili vedenie priamo na zvod bleskozvodu eska paskami. Ak toto nie je vas pripad velmi by som sa o zavlecenie blesku neobaval.
Samozrejme pocitam aj s instalaciu prep. ochran vo Vasej instalacii, ktore sice nechrania pred priamym zasahom ale dokazu eliminovat mensie indukovane napatia pri zasahu bleskom.
Milan Hudec:
Pokud je k tomu všemu ještě střecha s plechovou krytinou, je to skutečný oříšek, tam oddálené řešení jímače nepomůže, v podobném případě anténního stožáru procházejícího plechem jsem po konzultaci s H.Hájkem nechal plech kolem stožáru zrušit a nahradit nevodivou hmotou.
Miloslav Šťastný:
Citace: Milan Hudec. 16.07.2011, 09:32
Pokud je k tomu všemu ještě střecha s plechovou krytinou, je to skutečný oříšek, tam oddálené řešení jímače nepomůže, v podobném případě anténního stožáru procházejícího plechem jsem po konzultaci s H.Hájkem nechal plech kolem stožáru zrušit a nahradit nevodivou hmotou.
A do jaké vzdálenosti? Pro blesk přeci není problém i několik metrů...
Ještě mě napadá-nepomohlo by externí jednotku umístit do klece (Faradayovy). Takové podobné, co se někdy dělá proti krádeži, akorát s hustšími dráty (malými oky). Aby to nebránilo ventilaci. A tuto klec pospojit. Ale kam? K hromosvodu nebo k HOP?
Milan Hudec:
Citace: Miloslav Šťastný 16.07.2011, 10:03
A do jaké vzdálenosti? Pro blesk přeci není problém i několik metrů...
Ještě mě napadá-nepomohlo by externí jednotku umístit do klece (Faradayovy). Takové podobné, co se někdy dělá proti krádeži, akorát s hustšími dráty (malými oky). Aby to nebránilo ventilaci. A tuto klec pospojit. Ale kam? K hromosvodu nebo k HOP?
Spočte se dostatečná vzdálenost dle normy - nic složitého.
S tou klecí vám moc nerozumím, akorát vím, že je dost neurčitá hranice, co klec ještě není a co už je.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana