Jaký použít průřez vodiče na propojení PE a N můstku?
Jan Franěk:
Citace: Miroš Jan 03.07.2011, 22:31
norma uvádí, (mohou být), ale já jsem přesvědčen o tom, že samostatné sběrnice PE a N jsou prostě řešení správné.
Stejně tak i já. (norm)
Jirka Š. Svejkovský:
Chtěl bych ještě poznamenat, že u nových velkých rozvaděčů, ze kterých odchází jak TN-C tak TN-S se standardně vyskytují tři přípojnice PEN, PE a N spojené na přívodu.
To ovšem nebude případ tazatele, ten řeší krabičku.
Milan Hudec:
Citace: Miroš Jan 03.07.2011, 22:31
Takže znova.
V normě ČSN 33 2000-5-54, z ledna 1996, se v článku 546.2.3 cituji:
Jestliže je v nějakém bodu rozvodu vodič PEN rozdělen na dva samostatné vodiče, vodič ochranný a střední, jen nepřípustné za tímto bodem tyto vodiče spojovat. V bodě rozdělení musí pro připojení ochranných a středních vodičů být samostatné svorky nebo přípojnice. Atd. atd.
Takže nemáte pravdu, že to stará norma nenařizovala.
V nové normě ČSN 33 2000-5-54, ed.2, to již uvedl kolega Jiří předemnou, takto striktní požadavek není, norma uvádí, (mohou být), ale já jsem přesvědčen o tom, že samostatné sběrnice PE a N jsou prostě řešení správné.
Já jsem ustanovení staré normy pochopil tak, že buď samostatné svorkz pro N a PE na přípojnici PEN, nebo samostatné přípojnice.
Samostatnou svorku si v rozvaděči neumím představit, protože svorka je "dílek" svorkovnice či přípojnice.
Štefan Beláň:
Citace: Milan Hudec. 04.07.2011, 14:24
Já jsem ustanovení staré normy pochopil tak, že buď samostatné svorkz pro N a PE na přípojnici PEN, nebo samostatné přípojnice.
Samostatnou svorku si v rozváděči neumím představit, protože svorka je "dílek" svorkovnice či přípojnice.
TO: Hudec
Abyste si to dovedl představit, přikládám foto profesionálního zhotovení. Ty dva další zl/žl. vodiče z PEN vedou na svorkovnici PE, která je v horní části rozváděče. Je to elektroměrový rozváděč. :)
PS: Rozváděč byl vyrobený v roce 2003.
Milan Hudec:
Citace: Štefan Beláň 04.07.2011, 18:10
TO: Hudec
Abyste si to dovedl představit, přikládám foto profesionálníh o zhotovení. Ty dva další zl/žl. vodiče z PEN vedou na svorkovnici PE, která je v horní části rozvaděče. Je to elektroměrový rozvaděč. :)
Nerozumíme si, ještě jednou:
V bodě rozdělení musí pro připojení ochranných a středních vodičů být samostatné svorky: - tj. dle mého znamená, že ochranný a střední vodič na přípojnici PEN, musí mít každý svoji svorku.
Na obrázku pokud dobře vidím je propoj mezi PEN a N z/ž?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana