Jaký použít průřez vodiče na propojení PE a N můstku?

<< < (6/11) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Kdo z vás nikdy neviděl přípojnici PEN, ze který odcházejí modré vodiče, asi žije v jiném vesmíru než já. U nové instalace ze starého rozvaděče je to prakticy pravidlo.

Jiná věc je nový rozvaděč, kde se PEN nevyskytuje (pouze jako přívodní vodič. U velkých rozvaděčů, kde odcházejí jak TN-C tak TN-S je  společná přípojnice pouze noční můrou revizáka, protože se při měření izolačního stavu mezi PE a N může ušroubovat.

Podmínka, že vodičem PE nesmí téct pracovní proud, je splněna. Pokud bodem rozdělení nazvete přípojnici PEN, je vše v pořádku.

Nebavím se o nové instalaci (neprofesionáln í) ani o strojích (nepřípustné)

Miroš Jan:
Citace: Miroš Jan  03.07.2011, 15:39

To co vám přijde nedúvtiupné, já považuji za standard.
Dál se o tomto nemíním bavit, obzvlášť s někým, kdo se ani nedokáže řádně identifikovat,a schovává za nickem.!

A nedá si říct a nedá si říct.
Takže ten váš technický argument, já neberu. Důvod – při správném dodržení technologickýc h postupů, a řádně provedené montáži elektro, ty dva spoje navíc nevidím jako překážku.
Když se totiž řádně podíváte na obrázek číslo 2, tak ta sběrnice PEN je doslova paskvil prvního ražení, a já bych takovéto provedení jako revizák nevzal.
Mít na sběrnici PEN připojené vodiče PEN stávajícího starého rozvodu, to je samozřejmě správně. K té samé sběrně mít ale připojeny vodiče PE nového rozvodu, a ještě ke všemu vodiče N, to je netechnické a neprofesionáln í řešení. Toto je dle mého názoru v rozporu s ustanovením článku 543.4.3, ČSN 33 2000-5-54, ed.2, září 2007.

Milan Hudec:
Asi se p.Miroš neshodneme, po přečtení Vámi uvedeného článku a článku v 5-54 "původní" lze dokonce pozorovat jakýsi ústup od požadavku na samostatné sběrny, pokud je jazykově článek v normě staré vůbec požadoval.

Jiří Buben:
Citace: Miroš Jan  03.07.2011, 19:52

Toto je dle mého názoru v rozporu s ustanovením článku 543.4.3, ČSN 33 2000-5-54, ed.2, září 2007.

Samozřejmě souhlasím, že profesionální a s ohledem na přehlednost rozvodu by mělo být správné řešení následující. Přivést přívodní vodič PEN na svorkovnici PEN a z této svorkovnice vyvést samostatnou svorkovnici PE stejným průřezem jako vodič PEN a modrým vodičem o průřezu stejném jako je vodič PEN vyvést samostatnou svorkovnici N.
Leč nevidím důvod, proč by ve staré instalaci, kde se vybuduje jeden nebo dva nové obvody mělo být řešení s připojenými vodiči PE a N na svorkovnice PEN v rozporu s vámi uváděným článkem. Ten uvádí že pro samostatné nulové a ochranné vodiče mohou být určeny samostatné svorky. Pokud se dodrží zásada, které jsem vyznavačem, že budou co nejblíže k  vodiči PEN na svorkovnici  připojeny nejdříve vodiče PEN starého rozvodu, pak budou následovat samostatné vodiče N a nakonec budou připojeny samostatné vodiče PE, tak aby svorkami na které jsou připojeny vodiče PE neprotékal pracovní proud,tak s tím problém nemám. Viz příloha.
Pokud by to mělo být více jak dva obvody, tak už s ohledem na přehlednost, nebo nedostatek svorek, či možného následného úrazu zápěstí vlivem ušroubování jak psal kolega Svejkovský ;) vyžaduji samostatné svorkovnice N a PE pro tyto nové obvody.

Miroš Jan:
Citace: Milan Hudec.  03.07.2011, 20:20

Asi se p.Miroš neshodneme, po přečtení vámi uvedeného článku a článku v 5-54 "původní" lze dokonce pozorovat jakýsi ústup od požadavku na samostatné sběrny, pokud je jazykově článek v normě staré vůbec požadoval.

Takže znova.
V normě ČSN 33 2000-5-54, z ledna 1996, se v článku 546.2.3 cituji:
Jestliže je v nějakém bodu rozvodu vodič PEN rozdělen na dva samostatné vodiče, vodič ochranný a střední, jen nepřípustné za tímto bodem tyto vodiče spojovat. V bodě rozdělení musí pro připojení ochranných a středních vodičů být samostatné svorky nebo přípojnice. Atd. atd.
Takže nemáte pravdu, že to stará norma nenařizovala.
V nové normě ČSN 33 2000-5-54, ed.2, to již uvedl kolega Jiří předemnou, takto striktní požadavek není, norma uvádí, (mohou být),  ale já jsem přesvědčen o tom, že samostatné sběrnice PE a N jsou prostě řešení správné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana