Jaký použít průřez vodiče na propojení PE a N můstku?

<< < (8/11) > >>

Jaroslav Hasala:
Poznámka k obrázku kolegy Beláně :

Protože přívodní vodiče pro N svorkovnici nemají funkci PEN (ochrannou),  ale slouží čistě pro N, měly by mít podle mého soudu spíše modrou barvu.

Dále bych měl výhrady k připojení dvou vodičů do jedné svorky, nemyslím si, že je toto zrovna znak profesionality montážní firmy. K připojení jsou sice zřejmě použité vodiče CYA, které se ve svorce pěkně rozloží po celé ploše, ale v místě kde, končí izolace vodiče, jsou jednotlivé drátky obvykle pěkně "zmasakrované". Dá se to trochu zlepšit delším odizolováním, ale to potom minimálnš nevypadá moc dobře. Když už je nutné připojit dva vodiče CYA do jedné svorky, jistě je vhodnější použít dvojité lisovací dutinky. Vyrábí se i pro 2x CYA 16.

Nebo by se ze svorky dalo pokračovat jedním silnějším vodičem. K připojení silnějších vodičů na děrované lišty je možno použít připojovací adaptér (KLA).

Z obrázku to není patrné, ale předpokládám, že jednotlivé svorky PEN jsou vzájemně propojené (??)

Štefan Beláň:
Citace: Jaroslav Hasala  04.07.2011, 20:08

Poznámka k obrázku kolegy Beláně :
Protože přívodní vodiče pro N svorkovnici nemají funkci PEN (ochrannou),  ale slouží čistě pro N, měly by mít podle mého soudu spíše modrou barvu.

TO: Hasala

Souhlasím s vámi a mám naprosto stejný stejný názor, leč výrobce rozváděčů se se mnou přel, že je to takto správně a že to mají takto odsouhlasené i zkušebnou.
S podobným názorem jsem se již setkal u více výrobců rozváděčů a i některých kolegů RT.  >:(
Jako RT s tím nemusím souhlasit, ale nic s tím neudělám, ledaže bych to "předrátoval" na vlastní náklady a odpovědnost, no a to se mi nechce.  (no)

PS: Ano svorky PEN jsou propojeny originální spojkou. On ten obrázek zkresluje dimenze, modré vodiče jsou Cu 6(10) mm2, přívod je CYKY 3x70+50 mm2 a a ty dva spojené zl/žl vodiče jsou 2x CYA 25 mm2.

Jaroslav Hasala:
Jak jsem už psal dříve, konkrétně v tomto je více "správných" řešení.
Pro ujasnění bych si dovolil utvořit určité body, tak jak to obvykle dělám já a potom může o jednotlivých bodech diskutovat.

1) Na svorkovnici PEN mohou být kromě vodičů PEN připojeny i čistě N (modré) a čistě PE (zelenožluté) vodiče.
2) Svorkovnice PEN může být současně i místem rozdělení PEN.
3) Pokud jsou na svorkovnici PEN připojeny PEN i PE vodiče, doporučuji doplňkové označení PEN vodičů (modrou barvou na konci vodičů).
4) Svorkovnici PEN a PE lze sloučit. Doporučuji prostorové oddělení vodičů a doplňkové označení.
5) Svorkovnice N slouží čístě pro N vodiče, nelze z ní připojit PE ani PEN.
6) Přívodní vodič pro svorkovnici N má mít modrou barvu - nemá ochrannou funkci.
7) Svorkovnice PE slouží čistě pro PE vodiče, nelze z ní připojovat N ani PEN vodiče.

Miroš Jan:
Další provedení vstupní PEN,a rozdělení na PE a N

Miroš Jan:
TO : Hasala

No tak zrovna ten 1 bod mě teda nesedí.
Jedině za předpolkladu že N vodič bude pokračovat na sběrnici N, a PE vodič na sběrnici PE, pak ano.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana