Jaký použít průřez vodiče na propojení PE a N můstku?
Miroš Jan:
Citace: Milan Hudec. 02.07.2011, 20:24
Pokud pomineme přizemnění - to je na dlouhou diskuzi s nejistým závěrem a požadavek na přehlednost (v tomto jednoduchém případě pomíjivý) zajímalo by mne co by vás vedlo k použití samostatných sběrnic a většího počtu spojů?
Jestliže mám do stávajícího rozvaděče přívod PEN, mám tam také starý rozvod TN-C, tak tam také musím mít sběrnici PEN. Pokud přidám do tohoto stávajícího rozvaděče nové obvody včetně jištění, musím zákonitě použít samostatnou sběrnici PE a N. Nevím, co se vám na tom zdá divné, je to prostě fakt, já to takto dělám vždy.
Pokud to děláte jinak, je to vaše volba, ale připojit vodič PE nového obvodu na sběrnici PEN, je špatně.
Milan Karvánek:
Citace: Miroš Jan 02.07.2011, 23:07
Jestliže mám do stávajícího rozvaděče přívod PEN, mám tam také starý rozvod TN-C, tak tam také musím mít sběrnici PEN. Pokud přidám do tohoto stávajícího rozvaděče nové obvody včetně jištění, musím zákonitě použít samostatnou sběrnici PE a N. Nevím, co se vám na tom zdá divné, je to prostě fakt, já to takto dělám vždy.
Pokud to děláte jinak, je to vaše volba, ale připojit vodič PE nového obvodu na sběrnici PEN, je špatně.
(jednicka) naprostý souhlas, proboha proč pořád musí tyhle diskuse sloužit jako doškolovací kurs pro amatéry, ignoranty a rozumbrady? (zle)
Pro původního tazatele > pokud jste laik, tak nic nezapojujte, pokud jste elektrikář, nastudujte si patné ČSN, pokud jste zaměstnanec konzultujte své pochybnosti se svým nadřízeným vedoucím pracovníkem co má jistě §8, pokud jste živnostník objednejte se na konzultaci v nejbižším živnostenském společenstvu.
Milan Hudec:
Citace: Miroš Jan 02.07.2011, 23:07
Jaké konkrétní nebezpečí v tomto jednoduchém případě vidíte?
Vytvořit navíc dva spoje kvůli dvěma vodičům na pomocných svorkovnicích PE a N mě přijde nedůvtipné.
Lubomír Jindra:
Citace: Jiří Schwarz 02.07.2011, 22:55
Asi před 10 dny jsem dělal revizi jednoho rozvodu. Rozdíl impedance mezi jističem v rozvaděči a poslední zásuvkou neodpovídal délce vedení. Ale bylo tam 8 zásuvek mezi a impedance stoupala postupně...
Takže výraz "počet spojů není rozhodující" bych používal opatrně
Citace: Lubomír Jindra 02.07.2011, 21:33
Současné technologe zaručují tak kvalitní spoje, že z hlediska tak malých proudů jaké jsou v elektroinstala cích běžných domácností není počet spojů rozhodující.
Pokud to byla stará elektroinstala ce 30let?, můžete naměřit vyhovující hodnoty už v první zásuvce, ale přesto může být spoj špatný a při dlouhodobější zátěži se spoj vypálí. I když by byl jen jeden. Pokud jste měřil novou elektroinstala ci je provedená špatně a spoje za nic nemohou. V zásuvkách mohou být zapojené zoxidované nebo nabarvené vodiče...
Jan Franěk:
Taky stále nechápu, proč na takovou, v podstatě jasnou záležitost, může být tolik názorů. O bodu rozdělení bylo už popsáno tolik stránek, že je to až zarážející pak číst některé bludy.
Pokud někde mám bod rozdělení, tak stejně jasná je přednost z prava, je jasné i rozdělit (přidat) můstky PE a N.
Taky souhlasím s tím, že vůbec nejde o ty dva spoje navíc. Ve kvalitně provedené instalaci nejsou problémem ani kdybych to vynásobil 10x. Sice taky zastávám názor, že čím méně spojů, tím lépe (méně možných zdrojů poruchy) ale kvůli tomu dělat na CYKY 16mm očko, abych ušetřil spoj opravdu nebudu.
Citace: Lubomír Jindra 02.07.2011, 21:33
Současné technologe zaručují tak kvalitní spoje, že z hlediska tak malých proudů jaké jsou v elektroinstala cích běžných domácností není počet spojů rozhodující.
To je přesně ono. Pokud dodržím normy, nemůže se mi stát, abych měl problém s impedancí smyčky. Tedy v běžné bytové elektorinstala ci. Jestli tam je spojů 8, nebo 12 je pak docela jedno. Ani to nepoznám během měření.
Citace: Milan Karvánek 03.07.2011, 00:20
(jednicka) naprostý souhlas, proboha proč pořád musí tyhle diskuse sloužit jako doškolovací kurs pro amatéry, ignoranty a rozumbrady? (zle)
Pro původního tazatele > pokud jste laik, tak nic nezapojujte, pokud jste elektrikář, nastudujte si patné ČSN, pokud jste zaměstnanec konzultujte své pochybnosti se svým nadřízeným vedoucím pracovníkem co má jistě §8, pokud jste živnostník objednejte se na konzultaci v nejbižším živnostenském společenstvu.
Není co dodat. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana