Je na mieste ekonomicka vyhoda centralneho chranica?

<< < (2/4) > >>

Daniel Hudzík:
kazde podlazie je 200m2
povodny projekt bol
1.podlazie RCD umyvarka+wc(svetla aj zasuvky)
                 RCD zasuvky v predajni (rozdelene na 2 okruhy)

2.podlazie RCD zasuvky sklad + predajna(mimo pokladni)
                 RCD zasuvky predajna (aj pokladne)

Josef Slanina:
Já bych mu odpověděl, že klidně, ať je po jeho.
Jen ať se pak nediví, že kvůli jedné varné konvici s trošku horším izolačním stavem, či v létě ledničce, která mu bude běžet dýl a na kompresoru, který se více zahřele dojde k přehodnému zhoršení izol. stavu bude mít celé podlaží komplet bez napětí, po tmě a ještě mu někdo zůstane viset ve výtahu.

To je zase šetřílkování stylem nechci slevu zadarmo.

Tohle po mě chtějí lidé také. Jeden chránič na celý dům.
Řeknu jim pro a proti. Většinou dají na mne a je chránič na každý zásuvkový okruh zvlášť.

Jozef BABJAK:
Akože riešime tu ekonomickú výhodnosť nahradenia 4ks 2P chráničov za 2ks 4P chráničov? Alebo je ten váš opis projektu príliš zjednodušený a zle som ho pochopil?

Jaroslav Hasala:
Určitě by některé okruhy mohly být připojeny bez chrániče, např. zmiňovaný výtah, nebo světelné okruhy.
Obecně platí, že kdo platí, ten rozhoduje, pokud to tedy není v rozporu s nějakým předpisem či normou.
Osobně bych se snažil investora přesvědčit o svém řešení (samomostatný kombinovaný chránič+jistič je ovšem opravdu opačný extrém),  pokud by s ním nebyla řeč, ponechal bych prostorovou rezervu v rozvodnicích, aby se to dalo popřípadě dodatečně upravit.
Sestava rozvodnice by potom vypadala : Hlavní vypínač - obvody mimo chránič - chránič - obvody za chráničem.
Samozřejmostí by měl být pečlivý popis všech vodičů.

Daniel Hudzík:
Prejednali sme niekolko variant.. ale investor trva na svojom.. ze aj ini elektrikari to tak robia(citat)..Ze aj on ma v RD centralny chranic a to tam ma ovela viac okruhov.. takze budiz.. centralne chranice

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana