Lustr zapojený na tři fáze
Marian9:
Citace: Milan Illek 22.06.2011, 09:43
Víte, na červenou na semaforu asi nemohou mít lidé různý názor. :(
Preco by nemohli? Podstatne je ze semafor respektuju (musia), ale nazor na to moze mat kazdy aky chce.
Alois Kadlík:
Citace: Milan Illek 22.06.2011, 09:43
Víte, na červenou na semaforu asi nemohou mít lidé různý názor. :(
Víte, v tomto případě nejde o červenou na semaforu. Ta je všem jasná a srozumitelná od zavedení. Ovšem u hromosvodu bych si tak jistý jak s červenou na semaforu nebyl.
Fuk Tomáš:
Citace: Marian9 22.06.2011, 10:10
Preco by nemohli? Podstatne je ze semafor respektuju (musia), ale nazor na to moze mat kazdy aky chce.
Názor mít může. Asi byste se ale podivoval, kdyby ten názor (že červená je jen doporučení) veřejně hlásal policajt.
Citace: Alois Kadlík 22.06.2011, 09:30
Proč mluvit o bludech, jestliže má jiný názor.
Protože nazývat věci pravým jménem přispívá ke správnému pochopení významu.
Názor ignorující Ohmův zákon u vedení střídavého proudu 50 Hz běžnými elektroinstala cemi podle mne bludem je.
V úvodu rozhovoru padla otázka, zda se p. Majda vyzná v ČSN EN 62305, a zda (s odkazem na diskuse zde) p. Majda doporučuje PEN spojovat či ne. (Jsem přesvědčen, že otázka byla míněna tak, zda spojovat zemniče hromosvodu a PENu).
Odpověď p. Majdy byla, že tu normu nezná, ani její číslo mu nic neříká. Druhou otázku zjevně pochopil tak, zda se má PEN (resp. bod rozdělení) přizemňovat (finesy kolem ochrany před bleskem a přepětím mu zůstávají utajeny). A zde jsme u toho bludu.
P. Majda šmahem odmítl přizemňování PEN se slovy, že při zemním odporu zemniče 2 ohmy je to o ničem.
Ne, pane Majdo, je to o tom, že když si s pomocí Ohmova zákona spočítáte, jaké důsledky má upadlý PEN přípojky do RD v případě, kdy je/není přizemněn třeba těmi Vašimi 2 ohmy, tak je to o rozdílu mezi pomrkávajícími žárovkami a vyhořelými spotřebiči s fází na kostře.
Josef Slanina:
Citace: Fuk Tomáš 22.06.2011, 10:34
Názor mít může. Asi byste se ale podivoval, kdyby ten názor (že červená je jen doporučení) veřejně hlásal policajt.
Názor ignorující Ohmův zákon u vedení střídavého proudu 50 Hz běžnými elektroinstala cemi podle mne bludem je.
V úvodu rozhovoru padla otázka, zda se p. Majda vyzná v ČSN EN 62305, a zda (s odkazem na diskuse zde) p. Majda doporučuje PEN spojovat či ne. (Jsem přesvědčen, že otázka byla míněna tak, zda spojovat zemniče hromosvodu a PENu).
Odpověď p. Majdy byla, že tu normu nezná, ani její číslo mu nic neříká. Druhou otázku zjevně pochopil tak, zda se má PEN (resp. bod rozdělení) přizemňovat (finesy kolem ochrany před bleskem a přepětím mu zůstávají utajeny). A zde jsme u toho bludu.
P. Majda šmahem odmítl přizemňování PEN se slovy, že při zemním odporu zemniče 2 ohmy je to o ničem.
Ne, pane Majdo, je to o tom, že když si s pomocí Ohmova zákona spočítáte, jaké důsledky má upadlý PEN přípojky do RD v případě, kdy je/není přizemněn třeba těmi Vašimi 2 ohmy, tak je to o rozdílu mezi pomrkávajícími žárovkami a vyhořelými spotřebiči s fází na kostře.
Souhlasím s vámi.
Bohužel lidé si jsou schopni "dát" fázi na kostru úplně jednoduše a sami.
Včera jsem po upozornění manželky zaslechl rozhovor souseda se svým bratrem. Soused 68 let jeho bratr o 10 let starší. Manželka mi říkala: Pepo pojď si to poslechnout, tohle se mi nechce líbit a to jsem laik.
A tak jsem se doslechl, že si pan předělává světlo a má na nuláku napětí. A že je na vážkách, protože to světlo má kovový obal. Tak jsem jim do rozhovoru skočil a zeptal se co provádí za kouzla. A jednoznačně vylezlo, že si pan na vypínači místo fáze vypíná nulu.
Tak jsem mu jasně řekl, že na elektriku si má zvát odborníky, ale když už si to chce udělat sám, tak že musí odpínat fázi, nikoliv nulu, jinak má fázi všude. Pan se chytil za hlavu a řekl AHA, TAK JA TO TEDY V KRABICI PŘEHODÍM.
Kdybych se na něj vykašlal, jak někteří kolegové říkají laikům neradit, tak tam nechá tuhle prasárnu a může pozabíjet půl domu. Já sám jsem tohle jednou zažil, vypínaná nula a dostal jsem petelici takovou, že dohnat toho blba co to kdy zapojoval, tak asi dlouho žít nebude.
Jaroslav Ratiborský:
Citace: Fuk Tomáš 22.06.2011, 10:34
Jste poněkud mimo téma.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana