Lustr zapojený na tři fáze
Josef Slanina:
Citace: Jiří Buben 21.06.2011, 18:05
To: Otakar Dosbaba
Zřejmě je toto v ČSN zakotveno i z důvodu používání soustavy svítidel v průmyslu, kde ovládání každé fáze zvlášť by mohlo způsobit vlivem stroboskopické ho jevu u zářivkových svítidel nebezpečnou situaci. Je ale pravdou, že tam není nijak potřeba regulovat intenzitu osvětlení a pro noční hlídače se v průmyslových halách instaluje orientační osvětlení. :)
Dovoluji si oponovat. I v průmyslových halách se reguluje osvětlení.
Dva roky jsem strávil na elektroudržbě v MITSUBISHI ELECTRIC AUTOMOTIVE CZECH ve Slaném.
Byl jsem přítomen výměně zářivkových těles startérových za předřadníkové. Na rozvaděčích pak byly potenciometry, kterými se dala regulovat intenzita osvětlení. Následně proběhlo měření, kde se vyhodnocoval odběr mezi svitem "na plný céres" a svitem dostačujícím pro bezpečnou práci. Mohu vám říci, že rozdíl byl obrovský. Lidi si taky najednou přestali na závodním výboru stěžovat, že je bolí oči ze světla a byli spokojení. A úspora energie byla taky. Leč investice do tohoto opatření něco stojí.
Jiří Buben:
Citace: Josef Slanina 21.06.2011, 18:51
Dovoluji si oponovat. I v průmyslových halách se reguluje osvětlení.
Dva roky jsem strávil na elektroudržbě v MITSUBISHI ELECTRIC AUTOMOTIVE CZECH ve Slaném.
Byl jsem přítomen výměně zářivkových těles startérových za předřadníkové. Na rozvaděčích pak byly potenciometry, kterými se dala regulovat intenzita osvětlení. Následně proběhlo měření, kde se vyhodnocoval odběr mezi svitem "na plný céres" a svitem dostačujícím pro bezpečnou práci. Mohu vám říci, že rozdíl byl obrovský. Lidi si taky najednou přestali na závodním výboru stěžovat, že je bolí oči ze světla a byli spokojení. A úspora energie byla taky. Leč investice do tohoto opatření něco stojí.
Tak zkušenosti z hal takových korporací nemám. Pohybuji se spíše v drobnějším průmyslu a v menších halách :).
Předpokládám, že se ale dodržovalo rozfázování svítidel a proces regulace byl navržen tak, že se nedala svítidla ztlumit v jednotlivých fázích nebo zcela samostatně jednotlivé fáze vypnout.
Miroslav Minařík:
Citace: Josef Slanina 20.06.2011, 23:10
Souhlasím s vámi, kolegové. Spíše teď jen k zamyšlení, že když se ví, že jsou to bludy, proč se tu umísťují.
V roce 2007 mi inspektor ITI ing. Preiss říkal, že na elektrika.cz píše kdejaký šarlatán a preferoval portál iisel od inženýrů Lojkáska a Kříže. Tam je vše dle norem atd a stará dogmata se nepreferují. Leč, tento server je placený.
Jeden školitel ing. Třiska se je schopen kvůli bludům dokonce i soudit. Říkal nám na školení, že dokonce i na někoho udeřil, že pokud bude v odborných časopisech rozsévat bludy, požene ho k soudu.
Konečně sedím v pracovně a mohu reagovat.
Je více, než dvacet let po revoluci. Za dodržení pravidel si může vyslovit každý svůj názor. Byť je špatný. Články Františka Majdy (jak uvádíme) vychází v časopise ELEKTRO. Zde je přetiskujeme proto abyste se mohli k nim vyjádřit. František Majda dostane zpětnou odezvu a může přehodnotit svůj názor. Pokud nedojde ke zveřejnění, jeho články budou dál vycházet v ELEKTRu a nikdo se váš názor nedozví.
Co se týká některých výroků ....
Toto je odborné fórum, kde se vyjadřují více, či méně zkušení. O výskytu šarlatánů za posledních 13 roků zde opravdu nevím. Snad ten letošní "lapač blesků".
Ne všichni však umí komunikovat s veřejností přímo. A tak často rozsévají své vlastní pravdy po špetkách v různých koutech republiky. Osobní veřejné konfrontaci se bojí jako čert kříže, co kdyby se ukázalo, že se mýlí? Přátelé ... o mrtvých jen v dobrém.
Myslím, že nikdo není neomylný. Chyby děláme všichni. A ten, kdo si myslí, že chyby nedělá, se často dozví hořkou pravdu až později nebo třeba vůbec.
Jirka Š. Svejkovský:
Mirku, není důležité, kdo kde co publikuje. Připomenu ti moje odmítnutí mluvit před kamerou. Dopadl bych stejné a byl bych za pitomce.
Josef Slanina:
Citace: Jiří Buben 21.06.2011, 20:26
Předpokládám, že se ale dodržovalo rozfázování svítidel a proces regulace byl navržen tak, že se nedala svítidla ztlumit v jednotlivých fázích nebo zcela samostatně jednotlivé fáze vypnout.
Totovše bylo samozřejmě dodrženo, světla se regulovala společně a jednotlivé fáze se nerozepínaly samostatně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana