Lustr zapojený na tři fáze
Jirka Š. Svejkovský:
Tak jsem si to konečně poslechl. Několikrát, abych vyloučil svojí neschopnost porozumět mluvenému slovu.
To je už druhý rozhovor z "profíkem", který mě docela znechutil. Po takových lidech dělám občas revizi. Zbyde po nich jenom ozónová díra po zbytečně spáleným benzínu z mýho přibližovadla.
Tento pán je typický technik z 80 let, který si zakládá na svém vzdělání, nemá pocit, že by se měl učit a jenom mu trošku ujel vlak ...
Josef Slanina:
Citace: Jan Alin 20.06.2011, 15:19
Poslechl jsem si jen kousek ale musím bohužel souhlasit. :'(
Souhlasím s vámi, kolegové. Spíše teď jen k zamyšlení, že když se ví, že jsou to bludy, proč se tu umísťují.
V roce 2007 mi inspektor ITI ing. Preiss říkal, že na elektrika.cz píše kdejaký šarlatán a preferoval portál iisel od inženýrů Lojkáska a Kříže. Tam je vše dle norem atd a stará dogmata se nepreferují. Leč, tento server je placený.
Jeden školitel ing. Třiska se je schopen kvůli bludům dokonce i soudit. Říkal nám na školení, že dokonce i na někoho udeřil, že pokud bude v odborných časopisech rozsévat bludy, požene ho k soudu.
Jozef BABJAK:
Citace: Otakar Dosbaba 20.06.2011, 15:38
Nějak nevím, ce je na tom lustru tak zvláštního?
Jeden nulovací vodič, tri fázy, použité ako 3x230V - to vyzerá ako združený obvod. Ale každá fáza je ovládaná nezávisle - to už ako združený obvod rozhodne nevyzerá. Odporúčam použiť vyhľadávanie na tému "združený obvod" - pán Beláň jeho správne zapojenie už mnohokrát vysvetľoval.
Otakar Dosbaba:
To Jozef Babjak: A od kdy je nepřípustné vypínat ve sdruženém obvodu lustru, tj. jednoho svítidla, jeho jednotlivé části/fáze? Nepletete si pojmy? Když před takový lustr osadím v rozvodnici hlavní vypínač, kterým odpojím v případě údržby všechny fázové vodiče současně, poté osadím tři jedopólové jističe (když jeden vybaví, zbytek lustru dále svítí) a následně každou větev (fázi) budu ještě ovládat vypínačem či prostřednictví m stykače, pak nenastává žádná kolize ani s ČSN, ani se Štefanem Beláněm. :) ;)
To zapojení, co je na obrázku mi nějak nejde zobrazit ve větším rozlišení a tak jsem jej zatím nezkoumal.
Autor odstavce 559.6.4 v ČSN 33 2000 5-559 má zřejmě značně daleko k reálným světelným instalacím a jejich provozování. Za předpokladu výše uvedených opatření je nemožnost jejich skupinového ovládání vyvážena v praxi jakou bezpečnostní výhodou? Nevidím žádný zásadně pozitivní důvod tohoto zbytečného odstavce.
A hned dám příklad, samozřejmě, jak jinak, z nějakého sálu či přednáškové místnosti, kde je větší počet svítidel ve stropním podhledu. Z důvodu spolehlivosti a provozních požadavků zde existují např. tři skupiny - nad přednášejícím a přední, či zadní část auditoria, připojené v rámci možností na tři fáze. Z toho je několik dalších svítidel osazeno invertory pro přídavné nouzové osvětlení. Rozvaděč je od místa poměrně daleko a tak bych s výhodou použil přívod vícežilovým kabelem, např. CYKY 12Cx2,5. V rozvaděči provedení, které jsem již popsal (hl. 3P spínač, tři jističe C6A, stykače), v podhledu na opačném konci kabelu je přístupná svorková skříň, odkud jsou nataženy již 3C/4C kabely k jednotlivým svítidlům, či jejich skupinám. Při změně využití místnosti pak stačí pouze přesvorkovat krabici s wagovkami. Jenže to takto efektivně dle zmiňovaného článku nejde asi snad z důvodu, jelikož autor předpokládá, že světelnou soustavu bude v případě poruchy zřejmě opravovat zdejší uklízečka. Opět se ptám, v čem je výhoda, vykoupená nutností OVLÁDAT třífázový sdružený TN-S obvod světelné soustavy VÝHRADNĚ pouze jako celek, nikoliv skupinově? Proč musím kvůli tomuto výplodu značně znepřehledňova t instalaci svazkem kabelů a krabic, nekolikrát duplikovat PE i N vodič a komplikovat budoucí variabilitu?
Jiří Buben:
To: Otakar Dosbaba
Zřejmě je toto v ČSN zakotveno i z důvodu používání soustavy svítidel v průmyslu, kde ovládání každé fáze zvlášť by mohlo způsobit vlivem stroboskopické ho jevu u zářivkových svítidel nebezpečnou situaci. Je ale pravdou, že tam není nijak potřeba regulovat intenzitu osvětlení a pro noční hlídače se v průmyslových halách instaluje orientační osvětlení. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana