Jak správně provést přípojku do EP svorkovnice?

<< < (2/4) > >>

Radek Červený:
Spíš jsem zvědav, jak se s tím stavební firma popere. Zemnící pásek v základovém zemniči je to nejlepší, co může být. Jakákoliv další dodatečně zakopávaná páska kolem domu, zemnící tyče a pod. je už jen nastavovaná kaše.

Nebudu naivní a nebudu čekat, že začnou obsekávat beton na spodu základů, aby obnažili pásek. Zároveň chci říct, že jakékoliv jiné řešení je o jeden level dolů.

Pokud to bylo v projektu a není to provedeno, buďte při placení nekompromisní. To je názorná ukázka, když se zedník vrhne na elektriku s výkřikem, že pásovinu do výkopu umí položit také. Jenže ono i to má svá pravidla, a není to jen o počtu vývodů.

Tomáš Nápravník:
Proběhlo první jednání se stavební firmou ohledně nevyhovujícího počtu vývodu ze základového zemniče, bylo mi vysvětleno toto:
-   Jeden vývod ze základového zemniče stačí, je to vývod určený pro HOP
-   Hromosvod se bude řešit tak, že se zarazí do země tyče a na ty budou připojeny jednotlivé svody ze střechy, tvrdil, že se nic nespojuje se zemničem, aby se mi při blesku nedostalo nebezpečné napětí do domu
Nechápu, proč je vývod ze zemniče pro HOP vyveden venku a ne uvnitř budovy, tak jak je značeno v projektu? Proč se dělá samostatně přívod ze z. zemniče pro HOP a samostatně se dělá uzemnění tyčemi pro hromosvod? Hoši elektrikáři nadávají, že je to špatně, že ze základového zemniče má být vyveden vývod pro HOP a alespoň dva vývody pro hromosvod, tzn.,  že vše má být spojeno dohromady, tudíž tvrdí opak než stavitel. Stavitel na mě ještě něco mumlal, že se uzemnění navíc přivede do domu od elektroměru s přívodními kabely, tak tomu jsem už vůbec neporozuměl. Prosím vás, jak to tedy je správně? Pořád věřím elektrikářům, už jsem zalarmoval i projektanta, tak se snad na stavbě zastaví, stavební dozor už o tom taky ví, zatím se k tomu ale nevyjádřil. Stavební firmě jsem už naznačoval, že pokud bude pravda, že je něco v rozporu, tak odmítám platit. Myslíte, že kdybych si pozval revizního technika na stavbu, že bych se o jeho vyjádření mohl opřít a vyrukovat s ním na stavební firmu? Nic lepšího mne nenapadá.

Milan Hudec:
Citace: Tomáš Nápravník  06.06.2011, 11:56

(poklona)
proběhlo první jednání se stavební firmou ohledně nevyhovujícího počtu vývodu ze základového zemniče, bylo mi vysvětleno toto:
-   Jeden vývod ze základového zemniče stačí, je to vývod určený pro HOP
-   Hromosvod se bude řešit tak, že se zarazí do země tyče a na ty budou připojeny jednotlivé svody ze střechy, tvrdil, že se nic nespojuje se zemničem, aby se mi při blesku nedostalo nebezpečné napětí do domu
Nechápu, proč je vývod ze zemniče pro HOP vyveden venku a ne uvnitř budovy, tak jak je značeno v projektu? Proč se dělá samostatně přívod ze z. zemniče pro HOP a samostatně se dělá uzemnění tyčemi pro hromosvod? Hoši elektrikáři nadávají, že je to špatně, že ze základového zemniče má být vyveden vývod pro HOP a alespoň dva vývody pro hromosvod, tzn.,  že vše má být spojeno dohromady, tudíž tvrdí opak než stavitel. Stavitel na mě ještě něco mumlal, že se uzemnění navíc přivede do domu od elektroměru s přívodními kabely, tak tomu jsem už vůbec neporozuměl. Prosím vás, jak to tedy je správně? Pořád věřím elektrikářům, už jsem zalarmoval i projektanta, tak se snad na stavbě zastaví, stavební dozor už o tom taky ví, zatím se k tomu ale nevyjádřil. Stavební firmě jsem už naznačoval, že pokud bude pravda, že je něco v rozporu, tak odmítám platit. Myslíte, že kdybych si pozval revizního technika na stavbu, že bych se o jeho vyjádření mohl opřít a vyrukovat s ním na stavební firmu? Nic lepšího mne nenapadá.  (poklona)  za odpovědi.

Dle Vašeho popisu situace, tam máte několik zásadních chyb (např. co svod, to tyč),  že to pro revizního technika bude sranda napadnout.
Ty chyby jsou velmi zřejmé, tak ani ten revizák nemusí být žádný "vědec".

Jan Hájek:
Stran elektriky, věřte elektrikářům, dokumentaci, normám.
Stavitel by se měl věnovat nějaké nenáročné činnosti, třeba doplňování zboží do regálu, ale i tam bude muset respektovat to co je napsáno.
Rozporujte dodávku, tedy, že vám v rozporu s dokumentací,  tedy Vaším zadáním, dělají neautorizované změny.
Přečtěte si stavební zákon SZ 183/2006 Sb. pak Vyhlášku 499/2006 Sb. Příloha 1-4. Tím pochopíte Vaše práva a povinnosti, ale i těch ostatních.

Ján Meško:
Stavebná firma sa mala držať projektu, vývod pre HOP ma byť logicky pri HOP-ke.
Odvolajte sa na projekt, aj keď teraz s tím už nič neurobíte, lebo už je to urobené tak ako to je.
Firma urobila chybu a teraz hľadajú spôsob ako to ospravedlniť.
Skúste sa s firmou dohodnúť na nejakom kompromise,inak zaujali ste správny postoj.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana