Jak správně provést přípojku do EP svorkovnice?
Tomáš Nápravník:
Stavím rodinný dům a v současné době se v něm provádí elektroinstala ce.
Elektrikáři mi sdělili, že v domě chybí přívod od základového zemniče, na který oni chtějí připojit EP svorkovnici a z ní pak vyvést pospojení na inženýrské sítě (plyn, voda) a doplňkové pospojení v koupelnách.
Pátral jsem tedy na stavbě a našel jeden venkovní vývod u rohu domu (ten bude patrně připojen na hromosvod).
Uvnitř domu se však žádný vývod nenachází.
Dle projektové dokumentace má opravdu být pod domovní rozvodnicí (bude se nalézat ve vstupní chodbě domu) umístěna krabice KO125 s EP svorkovnicí.
V domě budou nainstalovány přepěťové ochrany.
Než se začnu hádat se stavbyvedoucím a stavebním dozorem o tom, že je něco špatně, rád bych znal váš názor.
Podle všech dostupných schémat, které jsem shlédl by opravdu měla být EP svorkovnice připojena na zemnič.
Jak to tedy je správně?
Přípojka elektro je umístěna cca 15 metrů od domu.
Fuk Tomáš:
Správně je to tak, jak vám to říkají elektrikáři.
Samostatný vývod od základového zemniče, napojený na EPS HOP (ekvipotenciáln í svorkovnici hlavního ochranného pospojování).
Mimochodem, to tam máte jen jeden jediný vývod pro připojení hromosvodu? Pokud ano, tak to je také špatně.
Tomáš Nápravník:
U domu je vyveden pouze jeden vývod, druhý měl být dle projektu uhlopříčně od toho prvního, ale také jsem jej nenašel. Jedině, že by byl zahrnutý zeminou. Dle Vaší odpovědi, je tedy absence přípojky od základového zemniče do budoucí EP svorky chyba. To jsem zvědav jak si elektrikáři poradí, zkusím problém shodit na stavbyvedoucíh o a dozor, měli se držet projektu.
Fuk Tomáš:
A kolik máte v projektu svodů hromosvodu?
Z čl. 5.3.3. ČSN EN 62305-3 cituji: "Pro každý neizolovaný (neoddálený) LPS musí být použity v každém případě minimálně dva svody."
Takže když to shrnu, měl byste tam mít v každém případě minimálně 3 samostatné vývody základového zemniče (pokud ne více, v případě větší stavby).
P.S. předpokládám, že nemáte oddálený (celý) hromosvod.
Tomáš Nápravník:
Jak jsem nahlížel do projektu, měl by být v jednom rohu vyveden jeden vývod od základového zemniče a úhlopříčně s druhým rohem domu druhý vývod od základového zemniče. Fyzicky jsem našel pouze jeden v rohu domu, ten druhý se chystám hledat až odkopám zeminu, ale možná než to provedu, tak půjdu za stavařem. Jsem tedy poněkud špatný z těchto odpovědí, to by znamenalo, že je to vše špatně?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana