Je lepší kombinovaný proudový chránič s jističem nebo zvlášť jistič a chránič?

<< < (2/3) > >>

Martas666:
To Babjak:

co se týče cenových rozdílů,tak kombi bylo levnější (ale nevím jak kvalitní je bonega).

A mám za to,že podle normy se má dávat proudový chránič na každý nový okruh,nebo ne?

Milan Hudec:
Nezapomínat na chrániče se zvýšenou spolehlivostí - ty je třeba laikům nasazovat a vysvětlovat výhody.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jozef BABJAK  22.05.2011, 20:53

Samostatný chránič a samostatný istič vyšli lacnejšie, ako kombinovaný prístroj.

Nehodlám teď ověřovat ceny, ale chráničojistič = 2 moduly, jistič a chránič = 3 moduly. I místo a komfort se dá přepočítat na peníze.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Martas666  22.05.2011, 22:10

A mám za to,že podle normy se má dávat proudový chránič na každý nový okruh,nebo ne?

To je hodně citlivé téma. Porucha na jednom okruhu by neměla způsobit výpadek jiného okruhu. Je ovšem otázka, do jaké míry to vadí u domovní instalace, kde jsou okruhy rozdělené hlavně kvůli proudové zatížitelnosti .

Samozřejmě, že řešení co okruh, to chránič je ideální, ale ochota investorů platit za tento komfort je nevalná. Risk, že jednou za uherák jim spadne půlka bytu snesou.

Já osobně si myslím, že není potřeba tento požadavek normy striktně dodržovat (u domovních instalací). Stačí použít selský rozum. Například, pokud použiju dva chrániče, aby v koupelně nebylo osvětlení na stejném FI jako zásuvky nebo kuchyně na stejném jako obývák.

Radim Strycharski:
Faktem je, že normy selektivitu pouštějí ze zřetele a nahrávají tak centrálním chráničům. Z ČSN 33 2000-1 vypadl v edici 2 požadavek na selektivitu, staveništní rozvaděče vypustily větičku o několika obvodech za chráničem a selektivní chrániče jsou důsledně požadovány snad jen pro přehlídky a stánky, i když obdobná řazení chráničů lze očekávat v truhlárnách nebo v zemědělství, kde se však selektivita neřeší.

Citace: Mirek Vašák  22.05.2011, 21:51

Jinak na jednu stranu řešit vypadlý centrální chránič je stejná otázka jako vypadlý hlavní jistič. Což nastane častěji. 

To je fakt. Levné a přitom komfortní řešení bude nejspíš spočívat v jednom nebo dvěma chrániči v kombinaci s jističi s vypínáním N. 

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana