Jak zajistit správné připojení externí ventilační jednotky na střeše RD?

<< < (3/3)

Milan Hudec:
Citace: Fuk Tomáš  08.05.2011, 17:22

Ano, je to tak - je to bezpečnostní rezerva nad normovanou mez.
Možná bych mohl přiblížit myšlenkový postup, který mne k tomu vede. Zjednodušeně řečeno - ta (blesková) valivá koule vymezuje prostor, který může být bleskem přímo zasažen. A není tedy od věci, udržovat si od té bleskové koule, stejně jako od jímače (kterého se dotýká),  bezpečnou izolační vzdálenost (jak uvádí p. Hudec).
V normě to není, ale jak se na to tak koukám, tak bych to tam dal.

A ještě na dovysvětlení, co mne k takové opatrnosti vede zrovna v tomto případě. Jedná se zde o venkovní jednotku vzduchotechnik y, takže potenciál, který se na ni dostane, se zavleče přímo do obytných prostor s trvalou přítomností osob - např. rovnou k hlavě kuchařinky. Takže bych zde opatrností nešetřil.

Ano, souhlas, zrovna toto by v normě být mělo jasně řečeno.
Té kuchařinky by jistě mohlo být škoda, pokud neuvažujete o využití zlé tchyně coby jiskřiště.

Ivan Medwet:
 (poklona)  všem za odpovědi a omlouvám se za nepřesný obrázek; neměl sloužit pro výpočet, ale spíše pro lepší představení si popsané situace, nicméně kóty na něm uvedené byly chybné.

Zřejmě se nevyhnu instalaci pomocného jímače poblíž externí jednotky. Po jednoduché simulaci se mi zdá, že ani 2 m dlouhá jímací tyč v hřebeni nebude dostačující, resp. pohyboval bych se někde na hranici přijatelnosti dle normy. Souhlasím s panem Fukem, že toto je případ, kdy je vhodné (já bych skoro řekl, že přímo nutné) být při realizaci přísnější než si žádá norma.

Pro zajištění bezpečnosti budu tedy předpokládat připojení digestoře, vzduchovodu i externí jednotky na HOP pomocí vodiče 6 mm2 Cu. Dále pak instalaci pomocného jímače 1 m vysokého umístěného 0,5 m od externí jednotky (což bude snad dostatečné, aby nedošlo k přeskoku výboje). V takovém případě by měla být rezerva mezi nejkritičtější m místem jednotky a hranicí koule cca 15 cm.

Ivan Medwet:
Toto umístění by bylo zřejmě ještě vhodnější...

Fuk Tomáš:
Nejlíp vám to vyjde, když tam dáte dva pomocné jímače, na úroveň cca 2/3 základny ventilační jednotky (blíže k hornímu okraji),  jeden vlevo a druhý vpravo - bokem od vent. jednotky. Pak budou stačit i kratší a nenápadnější (z drátu prům. 8 apod.).
Svody od nich předpokládám dolů, směrem k okapu.
Bezpečnou vzdálenost si radši spočtěte.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana