Jak řadit jednotlivé stupně přepěťové ochrany?

<< < (5/9) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír  02.04.2011, 18:56

Obávám se, že právě vlivem velikosti toho přepětí, které se dostane do spotřebiče dojde k jeho zničení. Protože elektrická pevnost takového spotřebiče není stavěna na takovou výši...

Prahové úrovně ochran typu 3 (mluvíme ovšem o kvalitních výrobcích od solidního výrobce) jsou nastaveny tak, aby i spotřebič s výdrží impulsního přepětí pouhých 1,5 kV dostatečně ochránily (samozřejmě, když je řádně realizovaná celá třístupňová ochrana). Letmo zmíním např. DR M 2P 255 : napětí L-N max. 1250 V; L-PE, N-PE max. 1500 V.

Citace: Milan Hudec.  02.04.2011, 16:25

Jsem obecně nikdy nepochopil nezávislost koordinačních vzdáleností at již mezi Ia II, či IIa III na průřezu vedení.
Totéž platí pro ochranný vodič u třídy I (norma říká max 1m při "V" zapojení Lvodičů),  u něho také nezáleží na průřezu? (samozřejmě od nej.dovoleného výš).

V této souvislosti vás asi zaujme informace, že vlastní indukčnost vodiče až tak moc na průřezu nezávisí. Vodič délky 10 m má při průřezu
6 mm2 vlastní indukčnost 17,7 mikroH
16 mm2 vlastní indukčnost 16,7 mikroH
160 mm2 vlastní indukčnost 14,4 mikroH
což při strmosti čela proudového rázu pouhých 100 A/mikrosekundu dělá napětí 1,4 - 1,8 kV (pro kol. Rozmahela - to je to napětí navíc, které otevře svodič typu 2 dříve, než dojde k destrukci svodiče typu 3).

Milan Hudec:
To Fuk, jste jednička, pokud budu mít někdy možnost vám poslat nějaký ten kladný bod, máte jich u mne schovaných mraky.
Jelikož začínají růst houby, tak se tady s vámi do konce houbosezóny na podzim loučím.
Ještě jednou díky, mějte se.

Fuk Tomáš:
 (poklona)

Rozmahel Vladimír:
Citace: Fuk Tomáš  02.04.2011, 21:57

...což při strmosti čela proudového rázu pouhých 100 A/mikrosekundu dělá napětí 1,4 - 1,8 kV (pro kol. Rozmahela - to je to napětí navíc, které otevře svodič typu 2 dříve, než dojde k destrukci svodiče typu 3).

Vy uvažujete napětí jako úbytek napětí podle proudu. Já mám na mysli napětí blesku zavedné na HOP. To jsou přeci jiná čísla.

Jaroslav Hasala:
Čistě praktická poznámka :
Pro menší věci, jako jsou byty, RD apod.,  jsou podle mého soudu nejvhodnější kombinované svodiče B+C.
Potom už samozřejmě nemusím řešit vzdálenosti mezi stupni B a C.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana