Jak řadit jednotlivé stupně přepěťové ochrany?
Rozmahel Vladimír:
Citace: Fuk Tomáš 02.04.2011, 14:21
Nějak nerozumím.
Ten svodič otevře a tím omezí přepětí, které by se tam, pokud by nebyl instalován, objevilo mnohem větší.
(svodič je zapojen paralelně se spotřebičem).
Pánové já chápu Vaše argumenty.
Už jsem to psal výše:
V okamžiku úderu blesku do objektu je na HOP vysoké napětí blesku proti síti. Nejnižší zapalovací napětí mají svodiče typ3 a proto se otevřou dříve než typ 2 a 1.
Otevřením svodiče typ 3 je do blízkosti citlivého spotřebiče zavedeno napětí blesku, které je na HOP v okamžiku úderu. / síť proti blesku / Ten svodič přeci nezvládne toto utlumit na 1,5 kV tak, aby ochránil spotřebiče. Okamžik zpoždění silnějších svodičů může být pro spotřebiče příliš dlouho.
Půjde li vlna po síti od přívodu, svodiče mají šanci zareagovat tam není problém. To je případ přepětí na vedení a nuly na zemniči. U toho blesku je opačně. Síť má své napětí a HOP má ještě vyšší. Kam jde ten rozdíl? Do připojených spotřebičů.
Fuk Tomáš:
Aha, teď mi to došlo, jak to myslíte. Na jednom vodiči se objeví přepětí proti vzdálené zemi, a svodič svým sepnutím způsobí, že se prakticky totéž přepětí (proti vzdálené zemi) objeví na ostatních vodičích. Jenže v tu chvíli to pro ten spotřebič přestane být nebezpečné přepětí, protože ho zajímá jen rozdíl mezi potenciály jednotlivých vodičů. A jsme zase u té vlaštovky sedící na vedení vn.
A je přitom úplně jedno, jestli bleskový proud po síti přichází (úder do vedení) nebo odchází (úder do chráněného objektu).
Co se týče Vaší nevíry, že koordinace přepěťových ochran funguje - chápu, asi jste se potkal se špatně vyprojektovano u či realizovanou instalací. Zmršit se dá cokoli.
To nic nemění na tom, že se to dá také udělat dobře, aby to fungovalo. Jak jsem už psal - viděl jsem to naživo, teorie neteorie.
Milan Hudec:
Jsem obecně nikdy nepochopil nezávislost koordinačních vzdáleností at již mezi Ia II, či IIa III na průřezu vedení.
Totéž platí pro ochranný vodič u třídy I (norma říká max 1m při "V" zapojení Lvodičů), u něho také nezáleží na průřezu? (samozřejmě od nej.dovoleného výš).
Rozmahel Vladimír:
Citace: Fuk Tomáš 02.04.2011, 15:57
...Na jednom vodiči se objeví přepětí proti vzdálené zemi, a svodič svým sepnutím způsobí, že se prakticky totéž přepětí (proti vzdálené zemi) objeví na ostatních vodičích. Jenže v tu chvíli to pro ten spotřebič přestane být nebezpečné přepětí, protože ho zajímá jen rozdíl mezi potenciály jednotlivých vodičů. A jsme zase u té vlaštovky sedící na vedení vn.
Obávám se, že právě vlivem velikosti toho přepětí, které se dostane do spotřebiče dojde k jeho zničení. Protože elektrická pevnost takového spotřebiče není stavěna na takovou výši. Na všech vodičích nebude stejné napětí a mezi nimi může protéct vyrovnávací proud a to stačí. Navíc vše bude zapojeno do hvězdy s různými hodnotami vnitřních impedancí spotřebičů a vedení k nim.
Lubomír Jindra:
Co třeba tenhle pohled:
Podstatné není jen napětí, ale z hlediska svodičů HLAvnĚ množství energie (proud) které je schopno protéci do vnitřních částí instalace.
Velké množství energie projde do budovy POUZE po velkých vodivých průřezech, jinak nemá kudy. Na těchto místech musí být svodiče typu B.
Citace: Jiří Schwarz 02.04.2011, 11:31
A pak se rozhodneme, že na trakční stožár umístíme kameru. Signál pošleme po optice, ale napájení je problém, aby se něco z blesku nedostalo do rozvodů v budově...
Jak velký odběr má ta kamera? 10 - 15W? Použil bych minimální možný průřez vedení, takže pokud by se hlavní blesk "zbláznil" a vybral si zrovna tuhle cestu kabel se rozstříkne na milion kuliček mnohem dříve, než stihne proud (a tím i přísun energie, která může svodiče položit na lopatky) narůst do výšin.
Prostě když už vystrkovat něco mimo ochrannou zónu, tak čím menší průřez tím lepší, protože velká energie se tím neprotlačí. Velké průřezy bleskosvodů ať už oddálené či neoddálené nechť vedou co nejkratší cestou do země.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana