Jak ochránit plechovou buňku před bleskem?
Jiří Schwarz:
Citace: Rozmahel Vladimír 30.03.2011, 18:31
Jenže v síti IT při uvažování zásahu bleskem jste v podobné situaci jako v síti TT.
Na jaké napětí by musela být síť IT izolována od "země"?
Předpokládám, že "drážní 4kV" v tomto případě nic neřeší...
Fuk Tomáš:
Ono jde spíš o to, jaké napětí proti zemi ty pracovní vodiče a spotřebiče snesou (kol. Schwarz byl rychlejší).
Při malých přepětích, od slaboučkých blesků, to bude v pohodě, a prakticky nic ta plechová bouda zasažená bleštíčkem do sítě nezavléká. Jakmile ale to přepětí překročí pár kV (což je na to tata),
- bez instalovaných přepěťových ochran dojde někde mezi pracovními vodiči a ochranným vodičem/člověkem k výboji doprovázenému pyrotechnickým i efekty, a bleskový proud se do pracovních vodičů sítě IT zavleče
- s řádně dimenzovanými přepěťovými ochranami se bleskový proud do pracovních vodičů sítě zavleče řízeně a bez pyrotechnickýc h efektů.
Výhodu sítě IT tedy vidím v tom, že při malých přepětích se do sítě nic nezavléká.
Výhodu sítě TNC-S zase v tom, že o bleskový proud se podělí více vodičů (přibude PE/PEN) a tudíž při stejně dimenzovaných svodičích to snese větší bleskový proud. (a v případě TNC se zase ušetří 1 svodič)
Citace: Jiří Schwarz 30.03.2011, 19:03
Na jaké napětí by musela být síť IT izolována od "země"?
Pokud by mělo být zamezeno zavlečení bleskového proudu do ní, tak bratru nějakých 100 kV. Záleží na zemniči té boudy. A takto izolována nejen od země, ale i od osob pobývajících v boudě.
Rozmahel Vladimír:
Mou poznámku jsem myslel tak, že neživé části mohou být v síti IT spojeny s místním zemničem o zemním odporu řádově vyšším než PENu v síti TN.
Milan Hudec:
Spotřebiče popravdě moc neřeším, bude tam jedno svítidlo II ochrany, přímotop a plotýnkový vařič.
Byl to právě můj původní dotaz, zda je třeba se zabývat vzdáleností mezi svodem a instalací i troufnu si říci v tomto případě ideální Farad. klece (svod je vlastně celá bouda), to prostě nevím a nikde jsem se nedočetl.
Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec. 30.03.2011, 21:39
...to prostě nevím a nikde jsem se nedočetl.
Ale ano, dočetl. Dočetl jste se o potřebě ekvipotenciálního pospojování kabelu (vstupujícího do objektu) s HOP (což je v tomto případě celá ta plechová bouda). A to pomocí přímého spojení (PE, PEN) nebo svodičů (L, N).
P.S. zrovna toho svítidla II. tř. ochrany bych se bál nejvíc. Izolace na směšné 4 kV a nikde žádný PE, který by přitáhl výboj na sebe a něco svedl do země. Diskusi o Jizerkách jste četl?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana