Jak správně připojit teplotní snímač?

(1/3) > >>

Martin Jeřábek:
K diferenčnímu termostatu Solar02 (das-elektro) potřebuji připojit dva teplotní snímače. Problém je v délce vedení (20 m) a ve společném uložení vodiče od čidla ve společném plastovém kanálu (100x40) se silovými vodiči.

Pokud se rozhodnu pro stíněný vodič, tak jakým způsobem se zapojí stínění? V rozvaděči na svorku PE? (rozvaděč Hager FL173A, oceloplechový IP 65). Kam ale na straně čidla?

Fuk Tomáš:
Na straně termostatu se stínění připojí na PE, co nejblíže termostatu.
Na opačném konci se nepřipojí nikam.

Jen tak na okraj - solidní výrobce by v návodu uvedl doporučení, jaký kabel je pro takové účely vhodný - jak s ohledem na rušení, tak s ohledem na chybu měření vnesenou impedancí kabelu. Což takhle zeptat se jich?

tomáš buřival:
Na internetu jsem našel návod na Solar02 a podle něho se dodává i s 20ti metrovými kabely u čidel a ve schématu zapojení stínění není uvedeno. Tzn. pokud prodloužíte kabel k čidlu obyčeným dvouvodičovým kabelem, od originálu se to nijak neliší.

Čidlo bude reagovat na změnu teploty změnou odporu, takže prodloužením kabelu si každopádně trochu změníte naměřenou hodnotu teploty od skutečné, ale vzhledem k účelu použití to není podstatné. Pokud čidlo připojíte bez prodloužení a potom s ním, snadno poznáte, o kolik vám prodloužení mění naměřenou hodnotu.

Pokud chcete použít stíněný kabel, v rozvaděči ho připojit na kostru rozvaděče a na čidle ho asi nemáte kam zapojit ....

Martin Jeřábek:
,
 (poklona)  za vaše reakce. Výrobce jsem samozřejmě oslovil. Právě on mi použití stíněného kabelu navrhnul.
Ještě bych požádal o upřesnění. Z hlediska rušení je vhodnější stíněný vodič v provedení jeden stíněný vodič nebo dva vodiče ve společném stínění?

Poznámka k aplikaci (mimo téma). Loni jsem založil diskusi na téma větrání garáže. Byly mi doporučeny různě složité systémy. Zcela náhodou jsem jsem se dostal k řídícím jednotkám k solárním kolektorům. Pomocí tohoto modulu (solar02) lze větrání elegantně vyřešit. Vždy bude-li venkovní teplota vyšší než vnitřní teplota o nastavenou hodnotu, termostat sepne. Pro zjednodušení neuvažuji sledování rosného bodu.

Zdenek Hejčl:
To Fuk Tomáš:
Nás teda učili, že zem připojit co nejblíže zdroji signálu a to je v rozvaděči....
Signál jde z rozvaděče do termostatu z toho bych usuzoval, že stínění spojit v rozvaděči se zemí a nechat v , ,luftě´´ / nespojit s ničím / u termostatu.
Jinak stínění může být pro oba vodiče společné, asi nebude problém, stejně se musí spojit v jednom místě.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana