Čeho se dosáhne spojením anténního stožáru s přípojnicí HOP vodičem Cu 2,5 mm?

<< < (3/7) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Jaroslav Ratiborský  10.03.2011, 09:12

A nebylo by lepší spojit anténní stožár přímo s vodičem 8 mm na střeše ?

Ne, to by byla zásadní chyba a likvidace výhod izolovaného hromosvodu, návrat zpět k řešení dle staré normy.

Citace: Jaroslav Ratiborský  10.03.2011, 09:12

Připojením vodiče 10 nebo 16 mm2 z HOP na stožár bude stožár na stejném potenciálu,jako kdyby byl připojen k vodiči 8 mm na střeše nebo se mýlím?

Jen dokud neudeří hrom.
Anebo jinak: záleží na tom, čemu říkáte stejný potenciál. Ve srovnání s miliony voltů mezi mrakem a zemí se věru může rozdíl několika set kV mezi HOP a jímačem na střeše jevit zanedbatelný  ;)

Jaroslav Ratiborský:
Citace: Fuk Tomáš  10.03.2011, 09:52

Ne, to by byla zásadní chyba a likvidace výhod izolovaného hromosvodu, návrat zpět k řešení dle staré normy.
Záleží na tom, čemu říkáte stejný potenciál. Ve srovnání s miliony voltů mezi mrakem a zemí se věru může rozdíl několika set kV mezi HOP a jímačem na střeše jevit zanedbatelný  ;)

Spojení stožáru s HOP samostatným kabelem nezabrání vzniku přepětí na koaxiálním kabelu nebo se mýlím ? To, že je můj návrh v souladu se starou normou neznamená,že to odporuje logice.

Fuk Tomáš:
Citace: Jaroslav Ratiborský  10.03.2011, 11:38

Spojení stožáru s HOP samostatným kabelem nezabrání vzniku přepětí na koaxiálním kabelu nebo se mýlím?

Zásadním způsobem ho potlačí (zredukuje).

Citace: Jaroslav Ratiborský  10.03.2011, 11:38

To, že je můj návrh v souladu se starou normou neznamená,  že to odporuje logice.

Logice odporuje udělat nejdřív izolovaný hromosvod (hromosvod izolovaný od chráněných objektů),  a pak ho na střeše s chráněným objektem vodivě spojit.

Logika neřeší úbytek napětí na vodiči při průchodu vlny bleskového proudu, takže vám úplnou odpověď dát ani nemůže. Od toho jsou jiné vědní discipliny.

IM:
Citace: Jaroslav Ratiborský  10.03.2011, 09:31

Asi jste nepostřehl,že jsem reagoval na názor pana Fuka Dosáhne se toho, že bude do země svedena statická elektřina (při bouřkovém počasí) a indukovaná elektřina (při zásahu izolovaného hromosvodu bleskem).
a ne na potřebě vytvoření samostatné cesty pro bleskový proud jak píšete vy.

Tento text nedává žádný smysl.

Pavel Horský:
To je pravda. Četl jsem to několikrát a nic.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana