Čeho se dosáhne spojením anténního stožáru s přípojnicí HOP vodičem Cu 2,5 mm?
Fuk Tomáš:
Citace: Jaroslav Ratiborský 10.03.2011, 09:12
A nebylo by lepší spojit anténní stožár přímo s vodičem 8 mm na střeše ?
Ne, to by byla zásadní chyba a likvidace výhod izolovaného hromosvodu, návrat zpět k řešení dle staré normy.
Citace: Jaroslav Ratiborský 10.03.2011, 09:12
Připojením vodiče 10 nebo 16 mm2 z HOP na stožár bude stožár na stejném potenciálu,jako kdyby byl připojen k vodiči 8 mm na střeše nebo se mýlím?
Jen dokud neudeří hrom.
Anebo jinak: záleží na tom, čemu říkáte stejný potenciál. Ve srovnání s miliony voltů mezi mrakem a zemí se věru může rozdíl několika set kV mezi HOP a jímačem na střeše jevit zanedbatelný ;)
Jaroslav Ratiborský:
Citace: Fuk Tomáš 10.03.2011, 09:52
Ne, to by byla zásadní chyba a likvidace výhod izolovaného hromosvodu, návrat zpět k řešení dle staré normy.
Záleží na tom, čemu říkáte stejný potenciál. Ve srovnání s miliony voltů mezi mrakem a zemí se věru může rozdíl několika set kV mezi HOP a jímačem na střeše jevit zanedbatelný ;)
Spojení stožáru s HOP samostatným kabelem nezabrání vzniku přepětí na koaxiálním kabelu nebo se mýlím ? To, že je můj návrh v souladu se starou normou neznamená,že to odporuje logice.
Fuk Tomáš:
Citace: Jaroslav Ratiborský 10.03.2011, 11:38
Spojení stožáru s HOP samostatným kabelem nezabrání vzniku přepětí na koaxiálním kabelu nebo se mýlím?
Zásadním způsobem ho potlačí (zredukuje).
Citace: Jaroslav Ratiborský 10.03.2011, 11:38
To, že je můj návrh v souladu se starou normou neznamená, že to odporuje logice.
Logice odporuje udělat nejdřív izolovaný hromosvod (hromosvod izolovaný od chráněných objektů), a pak ho na střeše s chráněným objektem vodivě spojit.
Logika neřeší úbytek napětí na vodiči při průchodu vlny bleskového proudu, takže vám úplnou odpověď dát ani nemůže. Od toho jsou jiné vědní discipliny.
IM:
Citace: Jaroslav Ratiborský 10.03.2011, 09:31
Asi jste nepostřehl,že jsem reagoval na názor pana Fuka Dosáhne se toho, že bude do země svedena statická elektřina (při bouřkovém počasí) a indukovaná elektřina (při zásahu izolovaného hromosvodu bleskem).
a ne na potřebě vytvoření samostatné cesty pro bleskový proud jak píšete vy.
Tento text nedává žádný smysl.
Pavel Horský:
To je pravda. Četl jsem to několikrát a nic.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana