Mohu dospět k impedanci poruchové smyčky výpočtem?
cenda101_1:
Měřil jsem Zsm na instalaci za jističem C/1A (je to dle projektu). Eurotest mi při měření vždy takto malý jistič vybavil. Mám Eurotest 61557. mohu dospět k impedanci poruchové smyčky tím, že si změřím impedanci smyčky před jističem, odpor ochranného vodiče, odpor fázového vodiče a přechodový odpor na jističi tím, že dané impedance sečtu?
Fuk Tomáš:
Ve výčtu jste vynechal ještě nějaké ty přechodové odpory na svorkách propojujících vodiče, a odpor samotného jističe (ten bude cca 1,2 ohm).
Impedance není totéž co odpor, takže přísně vzato součet všech těch hodnot není zcela korektní - bude tam nějaká induktivní složka, a navíc neznáme indukčnost cívky jističe.
Prakticky ale, vzhledem k velikosti odporu jističe, se sečtením oněch hodnot nedopustíte velké chyby.
P.S. Zkuste porovnat velikost odporu poruchové smyčky a velikost impedance poruchové smyčky, jestli to váš Eurotest umí změřit obojí. Z toho byste výpočtem dostal velikost induktivní složky a mohl pak sečíst odpory zvlášť, indukčnosti zvlášť a pak to znovu složit s pomocí pana Pythagora.
Štefan Beláň:
Citace: cenda101_1 21.02.2011, 16:39
Měřil jsem Zsm na instalaci za jističem C/1A (je to dle projektu). Eurotest mi při měření vždy takto malý jistič vybavil. Mám Eurotest 61557. mohu dospět k impedanci poruchové smyčky tím, že si změřím impedanci smyčky před jističem, odpor ochranného vodiče, odpor fázového vodiče a přechodový odpor na jističi tím, že dané impedance sečtu?
TO: canda 101_1
Máte v tom asi zmatek. Měřil jste opravdu impedanci a vybavil vám opravdu jistič? :o
Dělám revize již pěkně dlouho, ale nic podobného se mi nikdy nepovedlo. (no)
Jediné co naměříte tak zvýšenou impedanci, což je způsobeno vnitřním odporem (impedancí) jističe.
Ján Pitoňák:
Citace: Štefan Beláň 21.02.2011, 18:20
TO: canda 101_1
Máte v tom asi zmatek. Měřil jste opravdu impedanci a vybavil vám opravdu jistič? :o
Dělám revize již pěkně dlouho, ale nic podobného se mi nikdy nepovedlo. (no)
Jediné co naměříte tak zvýšenou impedanci, což je způsobeno vnitřním odporem (impedancí) jističe.
Mne tiež nie, avšak nepoužívam eurotest a za 1A ističom som ešte nemeral.
Môj prístroj však používa pri meraní impedancii merací prúd 25A počas 10ms. Myslite, že by v tomto mojom prípade istič 1A už nemohol vybaviť?
Jirka Š. Svejkovský:
Jste si jistý, že víte co a čím měříte? Jistič 1A/B může vybavit už při měřícím proudu 10A do 10ms. Náhradní metodu podle ČSN 33 2000-6 určité použít lze, ale ta je určená pro obvody vysokého odběru, kde je požadována extrémě nízká impedance. Překlenul bych jistič a jeho odpor (katalogový údaj) bych přičetl.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana