Jaká ČSN řeší použitelnost zásuvky rozbočovací otáčející fázi?

<< < (5/10) > >>

Zdenek Hejčl:
Pane Doležal máte pravdu ,  překoukl jsem se...
Je to zažité v pozici fáze vlevo.  ;)

Milan Hudec:
Někteří výrobci (hojně používaní ) psů s PO připojují dráty nahodile, takže často v nich najdete fázi napravo.

Rozbočka otáčející fázi je vhodná např. pro kombinaci

v zásuvce pevného rozvodu fáze napravo+výše zmiňovaný kotel

Jiří Schwarz:
Citace: Petr Doležal  19.02.2011, 10:19

To Hejčl:
Pozor! Já mluvil o fázi na pravé zdířce.
A ještě dodatečně zaspekuluji, proč mi nikdo neodpověděl. Žádné výhody totiž neexistují.

Když změřím nebo otevřu zásuvku a vidím fázi vpravo, je to pro mě naprosto jasný signál POZOR, ZDE PRACOVAL NĚJAKÝ IGNORANT NEBO EXPERIMENTÁTOR, PROLEZ TU INSTALACI DŮKLADNĚJI!

Petr Doležal:
Schwarz  (jednicka) bod

Milan Hudec:
Citace: Štěpán Valenta  19.02.2011, 09:38

Výjimku na použití starých rozboček otáčející fázi řešila dnes již nahrazená ČSN 340350.
Nyní se již rozbočky otáčející fázi nevyrábějí.
Co se týká zásuvek v instalacích je velmi nerozumné doporučovat zapojení fáze nahodile na levou či pravou stranou. Poslední vydaná ČSN, která se tímto problémem zabývá doporučuje zapojení na opět pouze na levou zdířku.
Pokud někdo dá na zde prezentované rady bere na sebe zbytečné riziko, že bude muset zdůvodnit případné škody či úrazy...
Mnoho spotřebičů I- třídy a nejen těch starých, má pouze jednopólový fázový vypínač. A pak je-li vypínám střední vodič bezpečnost u daného spotřebiče se nezvyšuje, ale logicky snižuje.  Myslým, že opravdu není dobré mudrovat, ale dobře znát a pak striktně dodržovat doporučení platných ČSN.
                           o:-)

Pokud uznáváte rovnost požadavků platných norem bez ohledu na datum jejich vydání, pak vůbec nechápu jakoukoli diskuzi o tom, kde má být co připojeno, viz 33 2180, takže žádná poslední vydaná a pod.,  tento požadavek tu je naprosto jasně uveden a šmytec.
Samozřejmě se mohou vést debaty o potřebnosti takového ustanovení, ale ne již o jeho dodržování-zde je snad v otázce dodržování norem jasno.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana