Jaká ČSN řeší použitelnost zásuvky rozbočovací otáčející fázi?

<< < (4/10) > >>

Štěpán Valenta:
Výjimku na použití starých rozboček otáčející fázi řešila dnes již nahrazená ČSN 340350.
Nyní se již rozbočky otáčející fázi nevyrábějí.
Co se týká zásuvek v instalacích je velmi nerozumné doporučovat zapojení fáze nahodile na levou či pravou stranou. Poslední vydaná ČSN, která se tímto problémem zabývá doporučuje zapojení na opět pouze na levou zdířku.
Pokud někdo dá na zde prezentované rady bere na sebe zbytečné riziko, že bude muset zdůvodnit případné škody či úrazy...
Mnoho spotřebičů I- třídy a nejen těch starých, má pouze jednopólový fázový vypínač. A pak je-li vypínám střední vodič bezpečnost u daného spotřebiče se nezvyšuje, ale logicky snižuje.  Myslým, že opravdu není dobré mudrovat, ale dobře znát a pak striktně dodržovat doporučení platných ČSN.
                           o:-)

Petr Doležal:
 (jednicka)
Citace: Štěpán Valenta  19.02.2011, 09:38

. . . Co se týká zásuvek v instalacích je velmi nerozumné doporučovat zapojení fáze nahodile na levou či pravou stranou. Poslední vydaná ČSN, která se tímto problémem zabývá doporučuje zapojení na opět pouze na levou zdířku. . .

V jednom podobném tématu jsem položil otázku:
Jaké výhody má připojení fáze na pravou zdířku zásuvky?
Nikdo na tuto jednoduchou otázku neodpověděl.

Zdenek Hejčl:
Jaké výhody?
Je to jen zažité v praxi a letitým upřednostněním tohoto zapojení.  ;)

Petr Doležal:
To Hejčl:
Pozor! Já mluvil o fázi na pravé zdířce.
A ještě dodatečně zaspekuluji, proč mi nikdo neodpověděl. Žádné výhody totiž neexistují.

Milan_Sk:
Nič vo zlom, ale "elektrikár" ktorý zapojuje na pravú stranu zásuvky fázu mi pripadá pri najlepšom zvláštny človek. Nechápem načo to zapojovať v pravo keď je to roky zažité zapojovať v ľavo. p. Valenta má úplnú pravdu"Mnoho spotřebičů I- třídy a nejen těch starých, má pouze jednopólový fázový vypínač. A pak je-li vypínám střední vodič bezpečnost u daného spotřebiče se nezvyšuje, ale logicky snižuje.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana