Jak bude reagovat proudový chránič na poruchu zařízení třídy II.?
Rozmahel Vladimír:
Citace: Zdenek2752 08.02.2011, 10:59
Nicméně i tak mi některé odpovědi připomínají jeden výrok pana Kemra z filmu Marečku, podejte mi pero.
A on se tady někdo holil? :D
Základní úvaha je v tom, že naše sítě jsou zemněné. Tzn. každý dotyk na živou část se přes tělo uzavírá do trafa a teče tedy poruchový proud. Tento proud je proudový chránič schopen vyhodnotit v řádu mA a je schopen zareagovat ve velmi krátkém čase. Jistič pouze v řádu A. Každý dovede odhadnout co je lepší pro dodavatele energie a co pro toho nebožáka... (dance)
Krýdl Petr:
zdenek2752 - rád se nechám poučit, ale mohl by jste vaší akademickou teorii o přerušení PEN vodiče a následné instalace za proudovým chráničem doplnit jednoduchým nákresem?
(poklona)
Rudolf Šála:
Citace: Ižák Ctibor 08.02.2011, 08:56
P. Šála. Máte pravdu, funkciu chrániča ste vysvetlili veľmi pekne a zrozumiteľne. Máte u mňa bod . Hovoríte však, že si neviete predstaviť o akú poruchu by mohlo ísť? K spotrebiču patrí aj kábel ,predlžovačka . Ja si viem predstaviť aj na féne zlomenú izoláciu na kábli tým ,že kábel je vždy natáčaný tesne k fénu, aby sa zmestil do puzdra. Alebo na stavbe poškodená predlžovačka od fúrika , prípadne starobou , potom stačí mokrými rukami ju prekladať. A čo taká kosačka, ktorá škrabne svoj prívodný kábel. Potom ho majiteľ ide chytať rukou.
Vo svojich minulých príspevkoch som chcel poukázať práve na takéto prípady,kde sa používajú spotrebiče triedy II . Bol som však vypískaný. Cez to všetko ja som presvedčený, že keď sa chytím vadného kábla isteného len ističom , k vypnutiu dôjde až bude so mňa briket (musel by pretiecť vypínací prúd ističa cca 16A). Pokiaľ ale tam bude chránič, vypne pri reziduálnom prúde, ktorý pretečie cez mňa a ja by som mal ostať bez vážnejšej ujmy na zdraví .Pokiaľ nie toto je práca chrániča, tak ích od zajtra všetky zahadzujem. Mnohí to berú tak, že FI má reagovať už pred tým, než ma to kopne. Môže. Ale FI má podľa mňa chrániť užívateľa už po zlyhaní všetkého ostatného a to ozaj jednoducho:Prejde cez vás prúd,ktorý by mohol ublížiť, tak vypne.
Pokud bude požkozen pohyblivý přívod tak to ještě není závada jako taková na spotřebiči, stejně jako spadlý fén ve vaně - tomu fénu nenarostly nožičky aby se tam dostal sám (to bych nazval selháním lidského faktoru). Samozřejmě myslím to tak že pohyblivý přívod od spotřebiče je součást výrobku ale prakticky je to akorát mezičlánek mezi sítí a spotřebičem. Jinak máte samozřejmě pravdu, když se budeme chovat špatně k té šňůře že je pak nejnebezpečněj ší částí spotřebiče.
Co se týká vašeho odkazu k minulé dikusi - PEN a PE se prostě nechrání, nejistí, nevypínají či jinak nepřerušují.
Dál jste se mohl dočíst o možnosti zásuvky s integrovaným FI která je napěťově závislá, pro TN-C je to narozdíl od vašeho způsobu profesionální řešení.
Zdenek2752:
Mám za to že pan Ižák v jedné diskusi napsal že je možné použít proudový chránič i v síti TN-C. Oddůvodňoval to tím, že když se člověk dotkne fáze (roztržená přívodní šňůra a pod.), tak chránič vypne. Pokud tam chránič není, tak to s člověkem cloumá. Jistič jak asi uznáte nevypne. V tom má zcela jistě pravdu. Já jsem mu odpověděl že tato výhoda je za cenu odpojení vodiče PEN, což je nepřípustné. Jinými slovy za tuto cenu NE! Nikde nezazněl můj souhlas s přerušením vodiče PEN!
Co se týče obrázku, proč to kreslit? Prostě do přívdu L + PEN (dva dráty) vřadit proudový chránič. 2 dráty do chrániče a 2 dráty z chrániče, a pak teprve jističe a můstek PEN.
Nemile mne překvapilo že jsem byl obviněn ze schvalování výše uvedeného řešení. Při podrobném přečtení musí být jasné že jsem před ním varoval. A jestli jsem odepisoval panu Ižákovi, tak by si měl jiný diskutující důkladně přečíst jeho příspěvky. Nikoliv vytrhovat věci z kontextu.
Ižák Ctibor:
Pripomeňte mi prosím, kedy som hovoril o odpojovaniu vodiča PEN alebo PE či N.
Asi to robia tie roky , už som zábudlivý :-[ Prepáčte. Ďakujem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana