Môžem viesť v trubkách CYYpL ?
MartinCBR:
Káble chcete meniť? keď sa vám zhorí alebo presekne? iný dôvod nevidím na výmenu kábla ak elektrikár dodrží rozmery od rohou a podlahy nemôžete kábel preseknúť. Keď je kábel správne istený na jeho hrúbku nemôže zhorieť, ten dôvod na výmenu kábla ani nebudete mať a Meď ma dobre vodivo stne a odolne vlastnosti. Ale je to na vás chceli ste rady a názory je ich tu pár.
Ešte nikdy som sa nestretol s tým že by som musel isť meniť kábel keď bol správne istený . Prejem pekný deň
Ižák Ctibor:
Pan.MartinCBR.
Mne sa už stalo aj v novostavbe,že po nasťahovaní zistili, že nejde svetlo. Bol to prevrtaný kábel pri vešaní obrazu. Napriek tomu, že vrtali mimo línii medzi dvomi krabicami. Bohužiaľ málokto si dá záležať na tom ,aby boli drážky rovné, v jednakej výške. Ešte v mojich začiatkoch by sa to nestalo, lebo trubky BERMAN ste do krivej drážky ani nedali. Nie v poslednej rade , si predstavte ulomený vodič. V trubke sa obyčajne bez výmeny dá 1 až2 cm potiahnuť, čo mnohokrát stačí.Stretol som sa aj s tým, že pani domáca zistila, že by sa jej zišla jedna zásuvka vedľa vypínača, nakoľko tú, čo používala na vysavač založili nábytkom. Trochu jemného sekania, uloženie zásuvky tesne vedľa vypínača, stačí z najbližšej krabice natiahnuť (trebárz zo svetelného okruhu)prívod, robievam to tak, že jeden z pôvodných vodičov použijem ako zaťahovacie pero a s ním natiahnem potrebný počet vodičov a po mojom odchode nevidieť žiadny zásah do steny ani maľovky.
PS. Od zhoreného kábla sa určite nebojím poznám totiž inštalácie, kde celý dom ide na 0,75 mm2 CU . Tým ale nechcem povedať, že je to správne.
Lukáš Malík:
To Milan_Sk:
Trubka je zbytečná, nicméně není to špatně.
Pokud do trubky, tak raději vodiče CY.
P.S.: Chtěl bych vidět to protahování 5x2,5mm ke sporáku/varné desce v trubce (zle)
Milan_Sk:
Hmm, tak 5x2,5mm tiež niesom si istý či prejde cez trubku, ibaže by bola večší priemer.
Pavel Horský:
Citace: Milan_Sk 07.02.2011, 08:48
Hmm, tak 5x2,5mm tiež niesom si istý či prejde cez trubku, ibaže by bola večší priemer.
.......a hlavně je to naprosto proti rozumu a peněžence.
Nelíbí se mi ani způsob instalace, který popisuje pan Ižák. "Rozbočné" krabičky a jejich nádherná víčka tkvící se na drahé škrábané omítce........ .to není žádná paráda. O hledání takovýchto krabic pod tapetami nebo nánosem štuku toho bylo napsáno taky až dost.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana