Lze v soustavě TN-S použít separátní střední vodič?
Fuk Tomáš:
Citace: Pavel Majer 31.01.2011, 15:39
Lze v soustavě TN-S použít čtyřvodičový kabel 1-CYKY-J se zelenožlutým vodičem PE a v jeho těsné blízkosti (pod společnými příchytkami) vést separátní světle modrý vodič N?
Jeden názor ze starší diskuse na totéž téma zde.
Jan Hrádek:
Už jsem několikrát viděl přívod z rozvodny do rozvaděče tahaný čtyřmy resp. pěti samostatnými vodiči, (5x300 , 5x240), pokud to bude řádně označeno ve žlabu ve fabrice, asi bych se toho nebál, samozřejmně do zdi nebo do země bych si to netroufl, hlavně slabší průřez. Tam hrozí možnozt záměny za něco jiného.
Jirka Hub:
Citace: oliver 31.01.2011, 21:34
A kábel 1-CYKY-J 5x185 RM nepripada do uvahy ?
Zřejmě ten kabel 4x tam už je a řeší se jak nejlépe zajistit pátou žílu.
Pavel Majer:
Citace: Fuk Tomáš 31.01.2011, 23:25
Jeden názor ze starší diskuse na totéž téma zde.
(poklona) za Vaše upozornění na starší téma. Pro zajímavost zde uvádím názor pana kolegy Nováka:
Toto ustanovení (ČSN 33 2000-5-52, čl. 520.N3.6) je vykládáno ing.Křížem (zpracovatel normy) tak, že mají-li ostatní vodiče obvodu obložení (plášť) musí být součástí i jeho střední vodič.
Zmíňka o blízkosti je určena pro vedení z jednožilových vodičů.
Tedy v případě jednožilových vodičů slabých průřezů např. v trubce nebo u separátních vodičů velkých průřezů (např.u vedení na kabel.roštech v průmyslových provozovnách).
A teď můj názor:
Pokud to zpracovatel normy takto myslel, měl to do ČSN jasně napsat. Takto jen vznikají zbytečné dohady a spory, neboť co člověk, to názor.
Pavel Majer:
A ještě přidávám kontroverzní názor kolegy Beláně:
Z bezpečnostních důvodů, v těchto vynucených případech, pokládám za menší zlo a méně nebezpečné řešení, přeznačit na všech koncích zl/žl vodiče v kabelu na modro a použít tento vodič jako pracovní vodič N. Pak je možné legálně, v souladu s ČSN, doplnit vedení zl/žl vodičem PE, který nemusí být pod společným obložením. Pokud se jedná o ojedinělý a výjimečný případ a pod odborným dozorem, dá se toto řešení na přechodnou dobu (do doby řádné rekonstrukce) tolerovat.
Já osobně toto pokládám za větší zlo.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana