Co se děje v 3f motoru po výpadku jedné fáze?
Jirka Hub:
Citace: Fuk Tomáš 31.01.2011, 22:19
Jestli se nepletu, tak toto platí pro motor zapojený do hvězdy - obdoba zapojení třífázového motoru na jednu fázi s pomocným kondenzátorem. Dvě fáze + střední vodič ještě pořád dají nějaké točivé pole.
V případě, že je motor zapojený do trojúhelníka a vypadne jedna fáze, tak už se ve statoru nebudí žádné točivé mag. pole, a motor by neměl mít žádný točivý moment. Nebo se pletu?
Dovolím si souhlasit, bohužel žádné upřesnění dotazu nemáme :-[
tekseb:
To Jirka Hub - díky, že jste mi nahrál, dotaz jsem nijak neupřesňoval, protože se diskuse většinou pěkně rozjedou. Viděl jsem totiž 3f motor se spáleným vinutím po výpadku jedné fáze a nikdo mi to nedokázal vysvětlit, proč k tomu dojde, prostě to tak je. Chápu, že součet proudů už nebude 0 a v zapojení do D budu mít sdružené napětí na jedné cívce a na zbylých dvou zapojených v sérii a zapojení do Y bude stejné, pouze nebude jedna cívka připojená, ale už si nedokážu představit, jak se změní proudy a pod.
Jirka Hub:
Citace: tekseb 01.02.2011, 11:56
Viděl jsem totiž 3f motor se spáleným vinutím po výpadku jedné fáze a nikdo mi to nedokázal vysvětlit, proč k tomu dojde, prostě to tak je.
Pominu-li vzájemné působení točivých elektromagneti ckých polí v motoru, kdy tato zastavením motoru zanikne, je zřejmě nejpodstatnějš í příčinou zničení vinutí jeho přehřátí vlivem logické nefunkčnosti nuceného chlazení vzduchem.
Petr Škach:
Také záleží na tom, kde se ta jedna fáze přeruší. Pokud se odpojí pouze od motoru (tedy jeden drát zůstane "v luftě"), tak motor může běžet dál na 2 fáze se sníženým výkonem a má šanci přežít.
Pokud ale vypadne jedna fáze v celém domě a jsou na tuto fázi připojeny další spotřebiče, může to být pro motor rychlý konec i kdyby se točil naprázdno.
Jirka Hub:
Citace: Petr Škach 01.02.2011, 19:49
Také záleží na tom, kde se ta jedna fáze přeruší. Pokud se odpojí pouze od motoru (tedy jeden drát zůstane "v luftě"), tak motor může běžet dál na 2 fáze se sníženým výkonem a má šanci přežít.
Pokud ale vypadne jedna fáze v celém domě a jsou na tuto fázi připojeny další spotřebiče, může to být pro motor rychlý konec i kdyby se točil naprázdno.
No, tazatel sice specifikoval co se děje v motoru, což evokuje výpadek jedné z fází vývodu pro motor, nicméně Vaše poznámka je zajímavá a osobně bych takový provozní stav analyzovat nechtěl :)
Čistě teoreticky by pro obvody té odpojené fáze mohl náš M fungovat jako G. To by jej mělo zastavit a nejspíš by zapůsobila nadprouvá ochrana vývodu pro motor.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana