Je napojení nerezového komínu na zemnicí soustavu dostatečnou ochranou ?
Josef Píbil:
Vážení páni elektrikáři,
(poklona) za všechny vaše podnětné připomínky. Na komínu bude oddálený jímač (izolovaná soustava), v patě bude napojen na HP a přizeměn přímo do hlavního zemniče (nachází se při obvodu domu). Projekt jsem zadal v místě stavby. Komín nebude obezděn kvůli šetření, ale protože "pan umělec" architekt to tak investorovi vymyslel.
Elektrikáře "si nechám", ale hromosvody mi už dělat nebude. Nemá rád novou normu:-)
Ještě jednou díky!
Pro pana Jana Hájka
Já sice nemám elektrotechnic ké vzdělání, ale to ještě neznamená, že jsem vůl. Kníšku jsem si saozřejmě přečetl před tím, než jsem zavítal sem. Chtěl jsem opřít svůj názor o názory odborníků a to se podařilo.
Rád si vyslechnu vaši odbornou radu, ale doporučení typu prvně si něco přečtěte a pak vyhoďte elektrikáře to jsem tu skutečně nehledal.
Jan Hájek:
Citace: Josef Píbil 31.01.2011, 21:33
Já sice nemám elektrotechnic ké vzdělání, ale to ještě neznamená, že jsem vůl. Kníšku jsem si saozřejmě přečetl před tím, než jsem zavítal sem.
Sorry, ale pokud tazatel k dotazu nepřidá svoje CV a čtenářský deník, jeho úroveň odhaduji z textu dotazu a to moc na přečtení linků neukazovalo.
PS: Toho elektrikáře bych se zbavil, svou neznalost základních elektrotechnic kých pravidel omlouvá neoblibou tkzv. , ,nové normy,, , ale to co radil, bylo rozporu již z předpisy/doporučeními z roku 1794.
Fuk Tomáš:
Citace: Jan Hájek 31.01.2011, 14:16
Největší riziko je to, že tam je ten dům s komínem, jestli bude komín kovový, nebo nevodivý pravděpodobnos t zásahu bleskem ovlivní velmi málo.
Pokud by udeřilo do nevodivého komínu, tak by celá trasa blesku byla jedna velká jiskra, kde by to začalo nejspíše vše hořet, pokud bude komín vodivý, tuto jiskru odpovídajícím způsobem zkrátí.
Vytučněná část citátu je hluboká pravda, ale se zbytkem bych tak úplně nesouhlasil.
V případě kovového komína to bude (alespoň jestli jsem správně pochopil popis místní situace) široko daleko nejvýše umístěný uzemněný vodivý objekt, a to už nějaké lákadlo pro blesky je. Nevodivý komín tak z místního průměru nevyčuhuje. Takže bych poměr v pravděpodobnos ti zásahu viděl tak cca 2:1.
V případě zásahu nevodivého komína zřejmě dojde k nějaké škodě na tom komíně, ale výboj pravděpodobně sjede po jeho mokrém vnějším povrchu do země a při použití vhodných materiálů celkem nemá co zapálit.
S kovovým komínem bez ochrany proti blesku se dostane vysoké napětí pohodlně dovnitř objektu a tam se patřičně vyřádí na majetku i na lidech.
Tím vším jsem chtěl říci, že pokud by se p. Pešek rozhodl, že řádná ochrana před bleskem je nad jeho finanční možnosti, pak s nerezovým komínem riskuje přeci jen výrazně více.
Samozřejmě ale, správná varianta je ochránit komín i stavbu řádně navrženým hromosvodem, což se bez vybudování solidního uzemnění neobejde - byť se to p. Peškovi zdá nerealizovatel né.
Václav Pešek:
jde taky především o to, že v obecním kopat nemohu a svůj pozemek mám odsud daleko a přes hřeben... což asi není úplně ono...
Jiří Buben:
Citace: Václav Pešek 01.02.2011, 07:36
jde taky především o to, že v obecním kopat nemohu.....
A vy jste to na obci zjištoval, zda by vám to povolili nebo ne a za jakých podmínek?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana