Je napojení nerezového komínu na zemnicí soustavu dostatečnou ochranou ?

(1/14) > >>

Josef Píbil:
Vážení, předesílám, že jsem projektant a mám projektanta elektro i hromosvodu.
Vymyslel jsem, že tříplášťový komín s nerezovým pláštěm bude procházet interierem přízemí a patra OBNAŽENÝ, tedy neobezděný, až na střechu.
Tam bude dle projektu připojen na zemnicí soustavu hromosvodu.  
Komín bude cca 1m nad střechu a bude v "ochranném" prostoru jímací tyče.
Jenže - komínový plášť má průřez 40 mm2 a vede obytným prostorem.  
A já z toho mám trochu husí kůži.
Prosím odborníky o názor.

Jiří Buben:
Doporučil bych provedení izolovaného hromosvodu, protože spojením komínu přímo s jímací soustavou na střeše (chápu-li dobře váš popis situace) způsobíte zavlečení části bleskového proudu do vnitřku objektu.
V každém případě musíte provést spojení paty komína s uzemňovací soustavou, kvuli vyrovnání potenciálu.

Pavel Horský:
Píšete, že je komín na střeše připojen na soustavu hromosvodu a hned vedle toho uvádíte, že je komín v ochranném prostoru jímací tyče. Divné.

Komín na střeše by měl být chráněný izolovanou soustavou, to znamená, že by měl být chráněný ochranným prostorem jímače, který bude i s vedením umístěný v dostatečné (vypočítané) vzdálenosti S.
Dole v domě bych pak stejně ještě komín připojil na zemnící soustavu přes přípojnici HOP. Pokud je střecha plechová, pak je docela problém. U plechové střechy lze udělat také izolovanou soustavu a to pomocí vodičů HVI nebo HVI Light. Nebo lze spojit vše se vším a všechny vstupy do domu je nutno opatřit vnitřní ochranou svodiči bleskových proudů a svodiči přepětí.

Jak vidíte, možností je několik, teď jde jen o to, jakou zvolit a to vám tady asi nikdo jen tak na dálku neřekne. Vhodnou ochranu by měl zvolit váš projektant elektro, který by měl tuto problematiku znát.

Josef Píbil:
Díky za názory. Chtěl jsem po elektrikářovi izolovanou soustavu. Prý je lepší pospojovat všechno se vším.  Ale v patě komína by prý nezemnil. Zdálo se mi to divné, proto jsem tady ( s elektrikářem spolupracuji už řadu let, on zodpovídá za dodržení norem, nemluvím mu do toho, ale tohle je opravdu trochu speciální).
Chápu-li to správně, přikláníte se k izolované soustavě a uzemnění komína v patě . Připojit na zemnící soustavu není problém, ani dozemnit uzel k pásce v základech (dům se ještě nestaví).
A teď se ptám, promiňte,  jako zedník ,  ne jako "dráteník".  Nepřevezme komín funkci jímače - v úvodním příspěvku mám chybu v řádech - nerezový plášť má průřez 400 mm2 (1000mm x 0,4 mm) ?

Rozmahel Vladimír:
Pokud jste ve fázi úvah, nedělejte kovový komín do objektu. Izolovaný hromosvod je pouze teoretické řešení. V praxi nemůžete nikdy zajistit na 100% to, že se vám tím komínem neprožene něco většího. Izolace neizolace. U venkovních svodů by se za bouřky nikdo neměl pohybovat cca 3m. Jak potom s Vašim komínem?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana