Jakou barvu má mít vodič N pro připojení elektroměru?

<< < (2/3) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Daniel Hudzík  25.01.2011, 19:47

Moze byt teda na pripojnici PEN pripojeny modry vodic?

Schéma z připojovacích podmínek ČEZ, přiložené kol. Doležalem, vám nestačí?

Milan Hudec:
Pánové, proč nad tímto spekulujete?
Jedná se přece o čistě pracovní vodič nulový - takže modrá.
Elektrony jdou do spotřebiče po tmavých vodičích (po novu i po šedém),  tam se unaví a nazpátek chtějí po modrým, tak jim ho dopřejte.

Jan Franěk:
Citace: Daniel Hudzík  25.01.2011, 19:47

Moze byt teda na pripojnici PEN pripojeny modry vodic?

ALe pokud máte průchozí PEN přes elektroměr, tak bych se vůbec nebál poruchy. Svorky pro N (u vás PEN) jsou jistě propojené. Nehrozí tam rozpojení v případě poruchy el. měru. nebo jiné tech závady. Proto se mi zdá zbytečné to řešit. U distributora PRE se to ani jinak nedělá. Tam to je dokemce takto přikázané zápojení. PEN přes elektroměr.

Lukáš Malík:
Citace: Jan Franěk  25.01.2011, 22:27

ALe pokud máte průchozí PEN přes elektroměr, tak bych se vůbec nebál poruchy. Svorky pro N (u vás PEN) jsou jistě propojené. Nehrozí tam rozpojení v případě poruchy el. měru. nebo jiné tech závady. Proto se mi zdá zbytečné to řešit. U distributora PRE se to ani jinak nedělá. Tam to je dokemce takto přikázané zápojení. PEN přes elektroměr.

U ČEZu např. nesmí procházet PEN přes elektroměr.
Jinak s tím místní technici, co tu jezdí, nemají nějaký závažný problém, jestli modrý nebo zž, už jsem viděl (a zapojoval) oboje.

Jan Franěk:
Citace: Lukáš Malík  25.01.2011, 22:49

U ČEZu např. nesmí procházet PEN přes elektroměr.
Jinak s tím místní technici, co tu jezdí, nemají nějaký závažný problém, jestli modrý nebo zž, už jsem viděl (a zapojoval) oboje.

Toho jsem si samozřejmě vědom, už jen proto, že se pohybuji právě v oblastech ČEZu. Zde se ale jedná o něco jiného. Jde o podružné měření, tedy jak jsem pochopil. Proto se na toto měření nevztahují žádné požadavky jednotlivých distributorů. Jen jsem poukázal na to, že i toto řešení je funkční, v pořádku a bez úprav, kde v siti TN-C máte najednou pár cm TN_S. Dle mého názoru to není  zcela potřebné a může to způsobit ve stávajícíh zapojeních zmatek. Něco jiného by ovšem bylo, pokud by se dále pokračovalo sítí TN-S a stávající rozvaděč by bylo potřeba přezbrojit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana