Jakou barvu má mít vodič N pro připojení elektroměru?
Lukáš Malík:
Citace: Jan Franěk 25.01.2011, 23:08
Toho jsem si samozřejmě vědom, už jen proto, že se pohybuji právě v oblastech ČEZu. Zde se ale jedná o něco jiného. Jde o podružné měření, tedy jak jsem pochopil. Proto se na toto měření nevztahují žádné požadavky jednotlivých distributorů. Jen jsem poukázal na to, že i toto řešení je funkční, v pořádku a bez úprav, kde v siti TN-C máte najednou pár cm TN_S. Dle mého názoru to není zcela potřebné a může to způsobit ve stávajícíh zapojeních zmatek. Něco jiného by ovšem bylo, pokud by se dále pokračovalo sítí TN-S a stávající rozvaděč by bylo potřeba přezbrojit.
Jasné, rychle čtu, toho podružného jsem si nevšiml. (doh)
V tom případě je celkem jedno, jakou barvou to bude, jestlii modrou nebo zž, tady se nic nepřikazuje, jen to správně zapojit.
František Šohajda:
Byl jsem pozván na novou výchozí revizi elměrového rozvaděče protože EON ho nepřipojil..!
Podívám se v soustavě TN-C byl do elektroměru z nul. můstku zeleno/žlutý vodič...!To bylo to proč to nepřipojili...! Podle jejich zapojovacích propozic MUSÍ být barva modrá :-\
Přes to nejde vlak! :D
Radek Červený:
Pokud v síti TN-C je vodič PEN na svorkovnici smyčkován, musí tam být logicky zž ( neřešme teď požadavky distributorů na zapojení, mluvíme zde o podružném měření ).
Pokud je elektroměr připojen jedním pracovním vodičem na svorkovnici PEN, logicky by tam měla být modrá, protože se jedná o vodič pracovní a ne ochranný. Elektroměry jsou dnes v drtivé většině ve dvojté izolaci.
IM:
Odpověď na otázku:
Barva N vodiče je modrá. Nezávisí na tom, zda se připojuje elektroměr či něco jiného.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana