Aká je životnosť takto uloženého základového zemniča?
Jan Hájek:
Pokud by byl pásek z nerezu, byl by tam pouze problém s využitím jeho jedné poloviny , z té druhé nepředpokládám dobrou rezistivitu, resp. by měla být min 3x horší.
Pokud to dělal ale Pat s Matem, nepředpokládám použití pásku pro zemnič, tedy podle EN 50 164-2 s minimálně 500g/m2, jinak prostě zrezne.
Uložení na stojato se používá při zalévání betonem, kdy díky použití tužšího betonu by se při obtékání mohla pod páskem vytvořit bublina, kde by pásek proreznul.
Pat a Mat museli postupovat podle projektu, pokud ne, neměl jim investor zaplatit, pokud zaplatil, tak nalítl a za několik let zjistí, kolik ještě prodělá.
Martin H.:
Hovoril som nedávno s majiteľom jednej stavebnej firmy. Naschvál to robia zle podľa obrázku, lebo dosahujú oveľa lepšie zemné odpory s pásom v mokrej zemine ako v betóne.
Revizák odmeria a pochváli ==> investor spokojný. (zle)
Jan Hájek:
.... do té doby, než narazili na kolegu Katona :-).
František Šohajda:
Dříve za "vlády jedné starany.. ;D" jsme dělávali uzemění také podobně....aut obagr vykopal díru ,vše se zavezlo do poloviny hlínou a dojela cisterna a vypustila vodu.....a to týden před příjezdem revizáka,který byl na 400 elektrikářů jeden..tudíž si plánoval práci dopředu týdny.....
Dnes bych chtěl vyzkoušet ono uzemění /byl to celý nový průmyslový skoro gigapodnik../... (zle)
My jsme si mysleli ,jako mladí montéři, že je to správně!!!
Milan Hudec:
Citace: Vít Rotrekl 29.12.2010, 09:53
Detail soklu bych asi neřešil, s tím se dá poradit tak že se zvedne terén... Problém s navařeným drátem taky není nijak zásadní, když se provede nějaká vhodná antikorozní úprava (gumoasfatl...). stejně tak ošetřit přechody beton-půda, a půda-vzduch.
Pokud jste naměřil uzemnění 1,9Ohm, tak co by jste chtěl dál. Uzemění má mít do 10 Ohm, co by jste chtěl víc. (v lokalitě kde se pohybuji já jsem rádi za 5-6 Ohm) Podstatnější je aby měly všechny svody co nejstejnější hodnotu.
To Milan Hudec: Kde je psáno že je vhodnější uložení pásku na stojato?? V manuálu výrobce? V ČSN 62 305?
Nevím, kde je to psáno, leč některé věci jsou prostě logické a vycházejí ze základů řemeslného přemýšlení.
Když mě "elektrikář+UK" zazdili několik krabic obráceně (musím uznat, že rovně a 2mm pod omítkou jak jsem chtěl) a podivoval jsem se, tak chtěli vidět manuál........ ....
P.S.
Osobně bych použití FeZn na uzemnění zakázal úplně s náhradou nerezem.
V m,noha případech je tento materiál vhodný pouze na výchozí revizi, pásek může být od sebelepšího výrobce, ale když jej pak vidím rovnat krumpáči a zinek prská všude okolo je výsledek více než žalostný.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana