Je požadavek připojení bojleru přes zásuvku/vypínač doporučením nějaké ČSN?
Štefan Beláň:
Citace: Štefan Beláň 11.12.2010, 21:09
...Pamatuji si, že jeden čas bylo různými RT vyžadováno pouze pevné připojení a ne zásuvkou. ::) (doh)
Citace: Fuk Tomáš 11.12.2010, 21:50
Požaduje PRE pro přiznání dvoutarifu.
TO: Fuk
K mému překvapení :o to vyžaduje i nová ČSN 33 2130 ed. 2, čl. 7.7.9 - viz příloha.
PS: Upřesnění napojení poddajným přívodem je v čl. 5.4.4.
Fuk Tomáš:
To jsou věci...
Milan Hudec:
Citace: Fuk Tomáš 12.12.2010, 19:04
To jsou věci...
V praxi se toho dle mého názoru tolik nezmění, budto koupím výrobek s vidlicí - takže zásuvka, nebo koupím výrobek v jehož návodu bude připojení pomocí vidlice - takže zásuvka, no anebo koupím výrobek bez vidlice a bez návodu pomocí vidlice - tak to připojím natvrdo - myslím, že tento způsob se tak nebo tak stejně preferoval.
Spíše by mne zajímala nutnost toho vypínače - už jsem kvůli tomu pročetl kdejakou normu a finální požadavek stále nenašel.
Jan Franěk:
Také o tomto nevím. Vypínání mi zajistí i jistič boileru. Pokud se v něm budu šťourat, tak si dokážu zajistit jistič proti náhodnému nahození kolemjdoucím, zámkem a výstražnou cedulkou.
Pokud má některý RT tento požadavek, tak on musí nejprve říci, podle které normy a jakého článku to je uděláno v rozporu. Jinak To je jen plácání bez argumentů. Je to přece jeho poviností. Až to řekne, tak se můžeme začít bavit o tom, jestli je to oprávněný požadavek, či ne.
Radomir Kubíček:
ČSN 36 1050 část první, Elektrické spotřebiče pro domácnost a podobné účely, článek 7.12 :" Jestiže jsou nutná zvláštní opatření při instalaci nebo při užívání spotřebiče, je nutno tato opatření podrobně uvést v návodu přiloženém ke spotřebiči. Jestliže pevný spotřebič není opatřen neodpojitelným pohyblivým přívodem a vidlicí, nebo jiným zažízením pro odpojení od sítě, u něhož se vzdálenost rozpojených kontaktů rovná alespoň 3 mm u všech pólů, musí být v návodu uvedeno, že do pevnéhorozvodu musí být takové zařízení vestavěno." Podle mého názoru, vidlice na 2kW se bude zahřívat při občasném vypnutí vidlicí, preferuji vypínač s připojením bez zásuvky. Nakonec zkuste spotřebič 2 kW několik hodin zatížený vytáhnout ze zásuvky a zkontrolovat teplotu kolíků vidlice.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana