Je požadavek připojení bojleru přes zásuvku/vypínač doporučením nějaké ČSN?
Jiří Schwarz:
Přívod z rozvaděče CYKY 3x2,5mm2, jistič 10A, rozvod ukončen v krabičce na zdi. Od toho asi 1,5m CYKY 3x1,5mm2 do bojleru.
Výchozí revize bez závad, při pravidelné revizi kromě požadavků na pospojování kohoutků a baterie (voda v plastu) napadl RT připojení bojleru, pokud není v dosahu vypínač, chce připojení přes zásuvku.
Nevíte, jestli má nějaký takový požadavek někdo z výrobců bojlerů? V ČSN takový požadavek nevidím, při revizi jsem bohužel nebyl, tak jsem RT nemohl vyzpovídat proč to tak chce.
Původní otázka: Jak má být připojen bojler?
Pavel Tesař:
Neznám žádnou ČSN, ani výrobce, kde by byl požadavek na vypínač. Může to být praktické, ale ne předepsané. ;)
František Šohajda:
Každý spotřebič musí mít hlavní vypínač......v idlicové spojení se považuje za to samé/viz ČSN do 16A/....
Píše to i výrobce boilerů v návodě k používání!...to co jsem psal.....Pokud RT dělal revizi,musí napsat s jakým článkem ČSN je to v kolizi....bohu žel o víkendu nemám možnost se mrknout.... :'(
PS: Budete opravovat boiler a náhle vám zapne HDO....!
Milan Hudec:
Citace: František Šohajda 11.12.2010, 10:57
Každý spotřebič musí mít hlavní vypínač......v idlicové spojení se považuje za to samé/viz ČSN do 16A/....
Píše to i výrobce boilerů v návodě k používání!...to co jsem psal.....Pokud RT dělal revizi,musí napsat s jakým článkem ČSN je to v kolizi....bohu žel o víkendu nemám možnost se mrknout.... :'(
PS: Budete opravovat boiler a náhle vám zapne HDO....!
Pokud není určeno kde takový vyp. má být umístěn, případně jinak blíže specifikován, poslouží pro toto i ochranný prvek obvodu v rozvaděči, je to obdoba případu "ošklivých" sporákových kombinací, které se nad sporáky už taky nutně nedávají.
Bojler je většinou tam, kde je voda,, tak bych se použití zásuvky vyhýbal.
František Šohajda:
Citace: Milan Hudec. 11.12.2010, 11:08
Pokud není určeno kde takový vyp. má být umístěn, případně jinak blíže specifikován, poslouží pro toto i ochranný prvek obvodu v rozvaděči, je to obdoba případu "ošklivých" sporákových kombinací, které se nad sporáky už taky nutně nedávají.
Bojler je většinou tam, kde je voda,, tak bych se použití zásuvky vyhýbal.
Když bude jistící prvek zvenku budovy na druhé straně...tak zapnutí není náhoda..! ;D
Na to bych nespoléhal.... bezpečnost je jako první...! o:-)
Každý spotebič nad 2kVA musí se dát bezpečně odpojit!
Co jsem dělal poslední boilery tak třeba Tatramat má na všech vidlici...!Tudíž musí být zásuvka...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana