Mohu napájet pětivodičovým kabelem tři zásuvkové obvody 230V?

<< < (2/9) > >>

Jan Vykoupil:
To Dosbaba:
ČSN 332000-5-52 520.N4.3: "...Dva nebo tři jednofázové obvody stejného charakteru (např. 2 nebo 3 světelné obvody) s krajními vodiči rozdílných fází lze sloučit do sdružených obvodů...za těchto podmínek...:"
a)...
b) spotřebiče mají být připojeny tak, aby jednotlivé fáze sdruženého obvodu byly stejně zatíženy
c)...
atd.
Jinak jsem nemyslel 3 samostatné jističe, ale společný třípólový, tak jak píše Zdenek 2752 s jištěným N vodičem, ale jak už jsem uvedl, to je s ohledem na cenu nereálné.
A i v třífázovém obvodu se vám mohou třeba 2 jednofázové zátěže o různém účiníku vektorově sečíst tak, že součet dá víc než proud každé zvlášť. Nemusí to být zrovna 3. harmonická.

Jiří Schwarz:
Citace: Otakar Dosbaba  30.11.2010, 11:02

S možností přetížení Nulového vodiče vyššími harmonickými je sice nutno počítat, avšak to není zase v praxi tak horké. Je třeba posuzovat konkrétní případy.

Když něco dělám, měl bych počítat se všemi reálnými možnostmi.
Dnes není žádnou vyjímkou, že se používají zdroje, které mají na vstupu usměrňovač a za ním velkou kapacitu.
Takový zdroj odebírá proud jen v době, kdy je okamžité napětí větší, než napětí na sběracím (filtračním) kondenzátoru.
Ty špičky mohou být tak úzké, že se prakticky "časově nepřekrývají" špičky v jednotlivých fázích a tak dojde k tomu, že vodičem N může téci nejnepříznivěj ším případě proud, který je součtem proudů všech fázových vodičů.
Zkuste si to namalovat!

Jan Vykoupil:
To Mlkar:
To je velice užitečná informace, že Schneider dělá 4P modulární jističe, to jsem nevěděl... Díky za tip... (jednicka)

Martin Mlkar:
ČSN 33 2000-5-52 čl. 520.N4.3 bod b) - tento bod říká v překladu, že zásuvky na koncích zapojeny být nemohou a to pravděpodobně z důvodu možného přetížení vodiče N.
Bohužel ČSN 33 2000-5-52 už nevzala v úvahu to, zda když se bude jistit i vodič N, tak zásuvky (resp. nerovnoměrné zatížení.) ve sdruženém obvodu prakticky nevadí.
Takže odpověď na otázku pana Luníkovského je "Mohu napájet pětivodičovým kabelem tři zásuvkové obvody 230V?" je dle normy ČSN 33 2000-5-52 nemůžete.

Podle mě jediné řešení je 4 pólové jištění a myslím, že v tomto případě by se s bodem b) ČSN 33 2000-5-52 prakticky ani teoreticky nemuselo uvažovat. Ale to rozštípne revizní technik a posoudí zda pomocí 4 pólového jištění je možné s bodem b neuvažovat.
Dle mého názoru je to lepší 4 pólově jistit za všech okolností a to ať už se jedná i jen o svítidla.

Jan Kelbich:
K tomu 4-pól. jističi bych měl poznámku : Pokud vím, tyto jističe mají 4 rovnocenné póly, což pro trojfázovou soustavu se středním vodičem není dobře. Takový jistič nezajistí přednostní odpojení fází, tak se pak může stát, že 2 nebo 3 fáze budou ještě zapnuty, zatímco N bude současně vypnut. Jak známo, tento stav může poškodit spotřebiče.
Nevím, jestli se vyrábí jistič 3+N s jištěním všech pólů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana