Víte jaká je filosofie ochranných opatření a jak je prezentována normami ČSN EN 61140 a ČSN 33 2000-4-41?

<< < (3/3)

Jan Alin:
Citace: Lubomír Jindra  27.11.2010, 21:52

.... (plus určit výjimky - zdravotnictví a tam kde to není proveditelné.. .) ....

A kolik by těch výjimek nakonec bylo? Všude kde je třeba zajistit alespoň jakous takous selektivitu a spolehlivost provozu. Už takhle považuji používání chráničů za víc než dostatečné.
Chránič bych osazoval až na místo kde je opravdu třeba a má smysl, jističe stejně zůstat musí a nebo se použije sdružený přístroj (jističochránič). Opravdu se zkuste zamyslet co by znamenalo opravdu povinné použití chráničů všude a co by to přineslo. Použití centrálních chráničů by bylo naprosto běžné a porucha jednoho jediného kontaktu N na centrálním chrániči by byla značným problémem pro instalace a bezpečnost. Já osobně viděl letos už tři.

Lubomír Jindra:
Citace: Jan Alin  27.11.2010, 22:06

A kolik by těch výjimek nakonec bylo?

Podle toho co jsem viděl za 20let praxe by většina provozů nebyl problém.

Chránič bych osazoval až na místo kde je opravdu třeba a má smysl

Kromě zvýšení bezpečnosti před úrazem elektrickým proudem by to přineslo i zvýšení požární bezpečnosti.

Použití centrálních chráničů by bylo naprosto běžné a porucha jednoho jediného kontaktu N na centrálním chrániči by byla značným problémem pro instalace a bezpečnost. Já osobně viděl letos už tři.

Rozhodně nemluvím o centrálních chráničích, ale o chráničích pro každý obvod.

Ještě připomínám - je velký rozdíl při nežádoucích vypnutích mezi RCD 30mA a 300mA.

Jan Alin:
Citace: Lubomír Jindra  27.11.2010, 22:54

Rozhodně nemluvím o centrálních chráničích, ale o chráničích pro každý obvod.

Ano, to by bylo řešení nežádoucího vypnutí a tím i řešení snížené spolehlivosti zařízení. Osobně ovšem pochybuji že předřazené centrální chrániče by byly zakázány.

Jenže co by to znamenalo? Cenový nárůst instalace by byl velice citelný, rozvaděče znatelně větší a přínos pro bezpečnost - to by musela určit statistika a myslím že přínos této investice by nebyl takový jak očekáváte, hoří většinou staré instalace TN-C a zkrat, přetížení L/N nebo uvolněný spoj v obvodu chránič neřeší.

Já bych prosazoval z hlediska bezpečnosti jinou cestu, osazovat chrániči koncová místa a instalaci nechat bez chrániče. Nesvádí to k centrálním řešením, poruchy postihují jen nezbytnou část a lze mít chráněna opravdu účinně místa kde to má smysl. Nejsem si jist co udělá chránič např. po třiceti letech provozu a instalaci neděláme většinou na pět let.
Je jasné že na zásuvky 230V a místa kde je hořlavý materiál nebo konstrukce atd. by chránič byl tak jak je to už nyní, tam to má smysl a ten v žádném případě nezpochybňuji ale nařídit chránič všude bez rozmyslu je přehnané a způsobí víc škody než užitku.

Ižák Ctibor:
Prúdové chrániče na miesta ako napr ,kúpelňa ,  kuchyňa vonkajšie priestory, vlhké pivnice a iné nebezpečné miesta samozrejme áno. Nepovažujem za potrebné chrániť televízor, hifi-vežu a iné spotrebiče ,  ktoré sú v plastovom obale a dokonca ích ovládam cez diaľkový ovládač.
Ja však chcem povedať iné. Čo by ste povedali na to ,že v novostavbe ,  kde robím inštaláciu, prišli odmerať bránu a garážové dvere z jednej (dá sa povedať)známej firmy ,  ja som sa ích pýtal kam chcú prívod a aký na ovládanie, oni mi medzi iným povedali, že na vonkajšiu bránu aby som v žiadnom prípade nedával prúdový chránič, lebo majú také skúsenosti, že to stejne čoskoro vyradím kvôli častému výpadku.
Tým pádom samozrejme majiteľ s nimi súhlasí. Ja osobne si myslím, že vonkajšia brána by mala ísť prioritne cez chránič.  :-[ :-[ :-\

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana