Jak zajistit selektivitu jištění v instalaci RD?
Jaroslav Hasala:
Poměrně časté jsou takové nějaké polorekonstruk ce, kdy se udělá jen něco, ovšem tak, aby se na to dalo později navázat a bez problémů pokračovat.
Je otázkou, v jaké kondici je přípojka nn a elektroměrový rozvaděč, podle popisu to asi nebude nic moc.
Elektroměrový rozvaděč je nejvýhodnější koupit už hotový, poměrně populární jsou (právem) různé plastové rozvodnice. Doporučoval bych takový, který umožňuje i montáž HDO, i když třeba v současné době není zapotřebí.
Elektroměrový rozvaděč by také měl být umístěn na veřejně přístupném místě, např. zvenku na budově. Pokud je kolem budovy oplocený pozemek, potom by měl být elektroměrový rozvaděč zabudovaný do tohoto oplocení.
Podružná rozvodnice by měla být někde uvnitř objektu, obvykle se umísťuje někde u vstupu do objektu (předsíň), ale může být i na jiném místě. Měla by být umístěna v obyčejném prostředí. Velký důraz bych kladl na dostatečnou velikost rozvodnice, toto bývá často problém.
Mezi elektroměrovým rozvaděčem a podružnou rozvodnicí je u objektů typu RD obvykle nejvýhodnější použít kabel CYKY 4Bx 10 + CYKY 3Cx 1,5 pro impuls HDO (i když se HDO v současné době nepoužívá).
Kamil Novák:
Citace: Marťas poslední 21.11.2010, 14:43
Rozvaděč je opravdu dřevo a sklo, ale jsou tam typizované desky pro elměry, takže nemám důvod cokoliv z toho měnit, ...
Mám jasný záměr udělat to nízkonákladově, tedy neuvažuju žádně kravské rozvaděče, spíše jen plastové futrály s DIN lištou, do kterých umím nasoukat vše potřebné.
Rozvody jsou z části měď, z části hliník, soustava TT (pamatuje to dřívější soustavu 3x220).
Umím to udělat svépomocně (tedy aniž bych nechal kohokoliv vydělat víc než je nutné a rozumné) tak, aby to spolehlivě prošlo revizí,
Když si vypíchneme ty největší perly a pak se dočteme toto :
Asi to tak nevypadá, ale jsem trochu perfekcionista (věřte nevěřte) a proto se otázkou selektivity zabývám víc než po mně kdo chce.
, tak nevím jestli se ;D nebo (wall).
Jestli je toto přístup perfekcionisty s el.tech. vzděláním, tak (doh) (fool)
Jen pro úplnost :
... není to na padesát let.
Máte pravdu, ani na 50, ale ani na 5 let.
... jakékoliv zlepšení bude více než zlaté
Vaši jistotu bych chtěl mít. (plc)
Zdá se, že jste rozhodnut instalaci "zrekonstruovat" podle svého "perfektního" plánu. (plc)
Vzhledem k situaci jak jste ji popsal je opravdu problematika zkratové odolnosti marginální. (whist)
Jaroslav Hasala:
Co se týká problémů se selektivitou jištění, v některých podmínkách se dá jen velmi těžce dosáhnout.
Týká se to zejména případů, kdy je přípojné místo velmi blízko transformátoru .
Souvisí to zejména s požadavkem rozvodných závodů na char. B u jističe před elektroměrem.
Na druhou stranu, situace, kdy dojde k "tvrdému" zkratu nejsou v normálních podmínkách tak časté a co se týká vypadávání jističů při spálení klasické žárovky, to se dá ošetřit jinými způsoby.
Už pár let nosím v hlavě jedno teoretické řešení, jak vylepšit zkratové poměry v místě, konkrétně použitím tlumivek, které se používají v případech, kdy je stupeň B a C u přepěťové ochrany příliš blízko u sebe, ale zatím jsem to nikde prakticky neodzkoušel.
František Šohajda:
Citace
Už pár let nosím v hlavě jedno teoretické řešení, jak vylepšit zkratové poměry v místě, konkrétně použitím tlumivek, které se používají v případech, kdy je stupeň B a C u přepěťové ochrany příliš blízko u sebe, ale zatím jsem to nikde prakticky neodzkoušel.
Co mám namontovanou dodatečnou ochranu proti přepětí s tlumivkami /impedanci/ v rozvaděči, cca 5 let,tak pozoruji /pozoroval jsem/ že mě nevypnul hlavní jistič jako dříve.....i když postupem času jsem přešel na "úsporky" a zářivky.....ta k už to není tak objektivní..?!
Ve staré instalaci to nešlo ani jinak řešit než tlumivkami v rozvaděči RD...
Lubomír Jindra:
Citace: Kamil Novák 21.11.2010, 15:53
Vzhledem k situaci jak jste ji popsal je opravdu problematika zkratové odolnosti marginální. (whist)
Přesně tak!
Je sice hezké že chcete udělat z žigulíka perfekcionalis tického ::) Bavoráka M5, je hezké že chcete ušetřit a místo koupě empětky chcete žigulíka přestavět ::), ale obávám se že koordinace pásů a airbagů bude ten nejmenší problém z problémů :-X
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana