Jak zajistit selektivitu jištění v instalaci RD?
Marťas poslední:
RD je "na ulici" zajištěn pojistkami 40A.
Rozvaděč je postaru "vše v jednom", tedy od hlavních pojistek 25A přes elektroměr až po pojistky jednotlivých obvodů.
Můj záměr je, nahradit pojistky jističi a některé obvody doplnit chrániči.
Jsem vzdělán v oboru elektro, tak jsem schopen víceméně navrhnout i realizovat úpravu, ale nevím si rady s varovnými hlášeními programu Sichr firmy OEZ.
Jak se mám vypořádat s hlášením o selektivitě zajištěné pouze do určitého zkratového proudu, když nechci všude použít pojistky, které chápu by tu selektivitu z principu funkce musely zajistit?
Toto hlášení sichru se týká kolen charakteristik y zkratových spouští použitých jističů.
Jak se reálně zachová posloupnost jištění Hlavní jistič B25A a za ním pro jednotlivé obvody např. B16A pro zásuvky nebo C0,8A pro čerpadlo? (Na domě je stále těch 40A v porcelánu)
Jak tuto situaci řeší profíci co to dělají denně?
Vít Rotrekl:
takže pojistky 40A -> hl. jisitč B 25A/3-> elektroměr -> vývody (tzn jističe 20A/1-3; 16A/1-3, 10A/1-3....) není problém. Jen hlavní jisitič by měl mít zkratovou odolnost 10kA (to je i požaddavek E.on), ostatní v pohodě 6kA.
Jen bych začal tím jak vypadá přípojka, to znamená vedení před hlavním jističem AYKY 4x16, CYKY 4x10 (min požadavky E.on), dále pojistková skříň (HDS) jestli je to stará SIL 25A/500 (taková šedá litinová) nebo novější plastová....
Když se bavíme o výměně jističů (předpokládám že jde o takový ten dřevěný rozvaděč s pertinaxovou deskou), uvažoval bych i o výměně tohoto rozvaděče. Doporučuju např. SCHRACK MODUL 2000, kde si rozvaděč můžete navolit dle svých představ např. 1x DIN lišta plombovatelná, 2x místo pro elektroměr a HDO a např 2x DIN lišta pro ostatní přístroje.
Doporučoval bych si pozvat nějakého zkušeného montážníka nebo RT, který po prohlídce na místě poradí poradí co a jak...
Kamil Novák:
Nehledě na fakt, že se s největší pravděpodobnos tí jedná a letité rozvody v soustavě TN-C (myšleno za elektroměrem) a tudíž plánované (a správné!) doplnění chráničů se bez výměny rozvodů neobejde. (no) :(
Petr Doležal:
Citace: Marťas poslední 20.11.2010, 01:25
. . . Jak se mám vypořádat s hlášením o selektivitě zajištěné pouze do určitého zkratového proudu . . .
Osobně SICHRu za ta hlášení v duchu poděkuji a dál se s tím nijak nezalamuji. Skutečná selektivita se dosahuje časovým zpožděním, a to u chráničů (S) a nebo u těžších jističů s elektronickou spouští, kde je nastavitelný čas vypnutí. Přitom jste ale omezen požadovanou dobou vypnutí z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem. Selektivita založená na odstupňovaných jmenovitých proudech, pokud se nejedná o velký odstup, vyhovuje právě jen do určité meze, kterou ten SICHR hlásí. Zbývá jen tu mez porovnat se skutečným zkratovým proudem a pokud reálný zkrat bude větší, položme si otázky:
1. Když odstraníme žárovky, nesnížíme riziko zkratu při prasklém vláknu?
2. Když nainstalujeme chrániče, nevypnou dříve než nějaká porucha izolace přeroste ve zkrat?
3. Jaká je pravděpodobnos t tvrdého zkratu na svorkách L a N spotřebičů? Neuvažuji vrtání do zdi každý týden.
4. A jak častý je tvrdý zkrat, který mi vypne i jistič před elměrem? 1x či 2x za rok? To snesu.
Marťas poslední:
Tak , pan Petr Doležal mi pomohl asi nejvíc, pro ostatní:
Rozvaděč je opravdu dřevo a sklo, ale jsou tam typizované desky pro elměry, takže nemám důvod cokoliv z toho měnit, není to na padesát let.
Mám jasný záměr udělat to nízkonákladově, tedy neuvažuju žádně kravské rozvaděče, spíše jen plastové futrály s DIN lištou, do kterých umím nasoukat vše potřebné. Rozvody jsou z části měď, z části hliník, soustava TT (pamatuje to dřívější soustavu 3x220). Všude jsou tři dráty. Umím to udělat svépomocně (tedy aniž bych nechal kohokoliv vydělat víc než je nutné a rozumné) tak, aby to spolehlivě prošlo revizí, až na ten drobný problém se selektivitou. Asi to tak nevypadá, ale jsem trochu perfekcionista (věřte nevěřte) a proto se otázkou selektivity zabývám víc než po mně kdo chce.
(je to selské stavení, které má na celý objekt pouze dva okruhy na jedné fázi a k tomu třífázový okruh pro motorovou zásuvku - pro mne nepřijatelné řešení, zvlášť 60 let od války - jakékoliv zlepšení bude více než zlaté)
Pochopil jsem správně, že nejsem schopen selektivitu zajistit pro tvrdé zkraty L-N prostě proto, že předřazená pojistka má omezující účinek na rozdíl od jističů, které mají vždy jistou konečnou minimální dobu vypnutí a proto, že zkratové proudy v dané instalaci vždy mohou překročit maximální proud pro který je selektivita zaručena?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana