Mohu fyzicky pocítit vliv napětí pokud budu stát pod vedením 400kV?
Vojtěch Běhunčík:
Je to sice už dost mimo hlavní téma, ovšem uspořádání s vodiči nad sebou má nejnižší náklady na upevnění vodičů (prakticky nepotřebuje výložníky) - snad proto se často používá zejména v USA (kde mají největší počet elektrických stožárů na obyvatele).
Ján Pitoňák:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 19.11.2010, 19:34
Myslím, že srovnáváte jablka s ananasem. Mýlíte se v rozměrech. Základy elektrotechnik y na to stačit nebudou.
Svrbí mě jeden nápad. Vzít vhodnou cívku (třeba tu, co je v dynamickém mikrofonu) a změřit na ní napětí na zemi pod vedením vvn. A pak jí zvednout nad hlavu.
Nezrovnávam jablka s ananásom, iba som môj príklad trochu zovšeobecnil, aby bol jednoducho pochopiteľný.
Ten váš nápad cievkou z mikrofónu je zbytočný, pretože by ste tým zistil predovšetkým vplyv magnetického poľa, ktorý v tomto prípade nie je dominantný. Naviac neviete ani aké bude v čase merania prúdové zaťaženie vodičov, ktoré má významný vplyv na hodnotu mag. indukcie, resp. intenzitu mag. poľa. Problémy popisované v úvode témy spôsobuje silné elektrické pole, nie magnetické!
Hygienické normy stanovujú medzné hodnoty pre trvalú expozíciu u elektrického poľa 5kV/m a u magnetickej indukcie 100uT. Pre zamestnancov energetiky platie trochu vyššie hodnoty a to 10kV/m a 500uT.
Hodnoty mag. indukcie vo výške 1m nad zemou pod vedením 400kV v závislosti od usporiadania vodičov a rozmerov dosahujú 1 až 50uT, čo je iba zlomok medznej hodnoty. Hodnota elektrického poľa pod vedením 400kV však môže dosahovať 1 až 10kV/m čo už presahuje povolenú hranicu.
To šťípanie od trávy a pri dotyku kovových izolovaných predmetov totiž spôsobuje elektrické pole, nie magnetické.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Ján Pitoňák 21.11.2010, 20:53
Problémy popisované v úvode témy spôsobuje silné elektrické pole, nie magnetické!
Tak tady už si přestáváme rozumět. Můžete mi naznačit, jaký rozdíl je mezi polem elektrickým, magnetickým a elektromagneti ckým? Už jsem delší dobu ze školy, ale tady mi souvislost opravdu uniká.
Ján Pitoňák:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 21.11.2010, 23:13
Tak tady už si přestáváme rozumět. Můžete mi naznačit, jaký rozdíl je mezi polem elektrickým, magnetickým a elektromagneti ckým? Už jsem delší dobu ze školy, ale tady mi souvislost opravdu uniká.
Pokiaľ vám nie sú jasné tieto pojmy, potom je celá táto diskusia s vami bezpredmetná. Naštudujte si prosím základy elektrotechnik y.
Elektrické pole je dané rozdielom potenciálov, teda napätím. Označuje sa symbolom "E" a udáva sa v V/m. Ak je napätie jednosmerné, resp. ak ho tvoria dva rôzne náboje v priestore, hovoríme o elektrostatick om poli. Pri striedavom napätí vzniká striedavé elektrické pole.
Magnetické pole vzniká v dôsledku pohybu elektrónov vo vodičoch, teda v dôsledku toku prúdu, alebo ho spôsobujú permannetné magnety. Bez prúdu resp. bez magnetu vám magnetické pole nevznikne. Veličina, ktorá popisuje magnetické pole sa nazýva magnetická indukcia, označuje sa symbolom "B" a jednotkou je Tesla (T).
Kedže elektrické a magnetické pole často spolu súvisia, hovoríme aj o elektromagneti ckom poli.
Elektrické a magnetické pole popisujú Gausové rovnice, elektromagneti cké pole zase Maxwelové rovnice.
Pod vedením 400kV vznikajú obidve polia, teda elektrické aj magnetické, a teda môžeme hovoriť aj o elektromagneti ckom poli. V tomto prípade je však veľmi jednoduché určiť prípadne odmerať samostatne obidva polia. Pri vysokofrekvenč ných elektromagneti ckých poliach je toto väčšinou problematické, preto sa meria intenzita elektromagneti ckého polia.
Ak bude VVN vedenie pod napätím naprázdno, a zanedbáme kapacitné a zvodové prúdy, asi ťažko nejakú magnetickú indukciu odmeriate.
Pavel Ryšavý:
Citace: Ján Pitoňák 22.11.2010, 21:19
Elektrické a magnetické pole popisujú Gausové rovnice, elektromagneti cké pole zase Maxwelové rovnice.
ehm .... a čtvrtá Maxwellova rovnice popisuje co? (jen tak jsem si rejpnul) o:-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana