Mohu fyzicky pocítit vliv napětí pokud budu stát pod vedením 400kV?

<< < (5/7) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Miroslav Macek  20.11.2010, 11:02

Horizontální uspořádání vodičů 400kV vedení (které se často v Česku používá),   dává nejvyšší hodnoty elektrického a magnetického pole - ve srovnání s jinými možnými konfiguracemi vedení.

Že dává nejvyšší/nejhorší z možných, to bych netvrdil. Sice není nejlepší, ale např. uspořádání vodičů nad sebou, ve svislé rovině, by bylo ještě výrazně horší.
Ale je pravda, že přizvednutí prostředního vodiče nad rovinu krajních dává nižší hodnoty elmg. pole pod vedením. Pro rozteč vodičů 12 m a výšku nad terénem 40 m mi vychází optimální přizvednutí prostředního vodiče 3,6 m (a pro výšku 20 m nad terénem optimální přizvednutí 7,2 m).

Miroslav Macek:
Citace: Fuk Tomáš  20.11.2010, 12:38

Že dává nejvyšší/nejhorší z možných, to bych netvrdil. Sice není nejlepší, ale např. uspořádání vodičů nad sebou, ve svislé rovině, by bylo ještě výrazně horší.
...

Takové vedení, jaké popisujete, se (pro napětí 400kV a více) v Česku nepoužívá.
Používá se vedení, které má vodiče nad sebou, ale ne v jedné svislé rovině. Je-li takovéto uspořádání dvojité a a zrcadlově symetrické (častý případ např. u 110kV stožárů v Česku),  pak dává naopak příznivější výsledky (ve srovnání s horizontálním typem).

Fuk Tomáš:
Citace: Miroslav Macek  20.11.2010, 13:13

Takové vedení, jaké popisujete, se (pro napětí 400kV a více) v Česku nepoužívá...

To jsem také netvrdil. Jenom jsem vám oponoval, že to používané řešení není nejhorší z možných, jak jste tvrdil Vy, a uvedl jsem příklad horšího.

Miroslav Macek:
Citace: Fuk Tomáš  20.11.2010, 13:28

To jsem také netvrdil. Jenom jsem vám oponoval, že to používané řešení není nejhorší z možných, jak jste tvrdil Vy, a uvedl jsem příklad horšího.

Myslím, že nelze takto generalizovat a tvrdit, že Vaše vymyšlené vertikální vedení dává vyšší inenzity, než mnou zmíněné reálně používané vedení horizontální. Spíše lze tvrdit, že je to srovnatelné - záleží na geometrických rozměrech a místě, v němž se intenzity posuzují.

Fuk Tomáš:
V zásadě máte pravdu. To, co jsem psal, platí pro horizontální složku magnetického pole resp. vertikální složku elektrického pole.
Vedení v horizontální rovině ale pod sebou vytváří točivé elmg. pole, jehož složka kolmá k poli jediného vodiče (tzn. vertikální magnetická složka a horizontální elektrická složka) je výrazně větší než ta jakž-takž vykompenzovaná základní složka, a v absolutní hodnotě to pak dává hodnoty podobné vedení s vodiči uspořádanými svisle.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana