Mohu fyzicky pocítit vliv napětí pokud budu stát pod vedením 400kV?
Petr Mužík:
Byl jsem s rodinou na dovolené - Kouty nad Desnou - vede tam vedení 400kV. Shodou okolností přímo pod tímto vedením je fungl nová sjezdovka, tak jsem se tam šli podívat. Jen tak mimochodem jsem (nevědomky) přímo pod vedením 400kV pohladil svého 2 letého syna po tváři (seděl v kočárku) a přímo jsem se lekl, když jsem po tváři přejížděl prstem, bylo to jako by měl na tváři vibrace z mobilu - kdybych to nezažil neuvěřím, zkuslili jsme to ještě několikrát o opravdu - tvář mu při přejetí prstem vibrovala jen pod tím vedením (zkoušeli to i dva ostatní kamarádi).
Jelikož do vn nedělám chci se zeptat odborníků o jaký jev by se mohlo jednat...docel a by mě zajímalo co tento jev způsobuje.
Jirka Š. Svejkovský:
Intenzita pole klesá se čtvercem vzdálenosti, vedení vvn je dostatečně vysoko (od mobilu dostáváte víc). Navíc, vektorový součet polí třech fází je prakticky nula. váš synek vibroval z jiného důvodu.
Ján Pitoňák:
Intenzita elektrického poľa pod vedením 400kV je už naozaj vysoká a v miestach priehybu vodičov môže človek cítiť až štípance od trávy. Pracoval som v lete na rozvodni 400kV a môžem povedať, že to bolo veľmi nepríjemné. Na rozvodni však boli vodiče asi trochu nižšie ako sú umiestnené na vedení. Ak to bolo naozaj vedenie 400kV, je možné že ste cítil nejaké vibrovanie od elektrického poľa. Pod vedením 110kV by ste určite necítil nič.
marek-mt:
Ano aj ja mozem potvrdit ze je mozne citit ked sa ide popod vedenie 400kV. Casto chodim na bicykli po jednej trase kde cesticka vedie priamo popod taketo vedenie a ked sa drzim iba gumenych ruciek na riadidlach tak potom citim ako staticka elektrina prebija v mieste medzi ramom a mnou vacsiov s podsedadla, niekolko krat to mam odskusane a vzdy s rovnakym vysledkom ! Situacia je ina ked sa pocas celej jazdy drzim napr brzdovej packy cize som spojeny s ramom bicykla , vterdy necitim absolutne nic .
Jirka Š. Svejkovský:
Štípance od trávy a problém s umytými vlasy jsem zažil na rozvodně v Hradci u Kadaně. Ale tam jsou vodiče podstatně níž. Na druhou stranu nepopírám, že může být někdo citlivější než já. Denně se pohybuju v blízkosti vvn v Tušimicích a nic necítím.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana