Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  HYBRIDNÍ zóna
| |-+  Oblast řešení teoretických úvah
| | |-+  Kolik musí mít nově postavený objekt elektroinstalace?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 2 [3] 4 5 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Kolik musí mít nově postavený objekt elektroinstalace?  (Přečteno 50679 krát)
tatahub
« Odpověď #36 kdy: 31.10.2010, 17:06 »

V IEC se právě připravuje nová norma pro instalace,dle které budou muset být všechny rozvody vedeny nejm.10cm pod omítkou včetně příček a zároven uloženy v silnostěnných ocelových trubkách - tak nějak jsem před pár lety  nevěřícně zíral na nové normy na hromosvody.

Můj osobní názor je,že to vedení hluboko pod omítkou a v trubkách má svoje opodsttnění z hlediska bezpečí mnnnnnnooooohe m  větší než hromosvod podle nových norem. Vybavuji si skutečně mnoho případů ,  kdy se do 230 někdo navrtal,dostal ránu,spadl ze štaflí atd.. včetně jednoho smrtelného úrazu ,jednoho úrazu s trvalým následky a jedné polovyhořelé místnosti ,  co se týká škod po úderu blesku jednalo se o kousek vytrženého vedení ze stěny a rozpadlý okap ,  o úrazu nevím.
Pokud se navrtání nestalo v instalační zóně dle normy (a řekněme si upřímně - dodržují se vždy??) byl na pranýři většinou revizák.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Alin
*

« Odpověď #37 kdy: 31.10.2010, 17:26 »

No vidíte, mne hromosvody neživí, a přesto považuji investici měsíční výplaty do mnohaletého bezpečí svého obydlí za investici výbornou - mnohem lepší než investice stejné částky do nové sektorové kuchyně.

Pokud by se jednalo o měsíční výplatu průměrnou tak bych to považoval za úspěch a vzhledem k životnosti hromosvodu i za výbornou investici. Jen bych pak litoval projektanty, výrobce materiálů a realizátory, ti by umřeli asi hlady.  Mrknutí
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Kamil Novák
OSVČ
*

« Odpověď #38 kdy: 31.10.2010, 17:52 »

Pokud se navrtání nestalo v instalační zóně dle normy (a řekněme si upřímně - dodržují se vždy?) byl na pranýři většinou revizák.

Můžete toto své tvrzení nějak doložit?  Šok

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
J.P
« Odpověď #39 kdy: 31.10.2010, 18:00 »

No mě hromosvody živí,ale na svém domě je nemám a nechci... Mrknutí Škleb
Mnohým stačí ako ochrana pred bleskom anténa, čo najvyššie na dome.
Niektorí dokonca takto "vylepšujú" vašu prácu.
Fuk Tomáš
*

« Odpověď #40 kdy: 31.10.2010, 18:23 »

Pokud by se jednalo o měsíční výplatu průměrnou tak bych to považoval za úspěch a vzhledem k životnosti hromosvodu i za výbornou investici. Jen bych pak litoval projektanty, výrobce materiálů a realizátory, ti by umřeli asi hlady.  Mrknutí
Ono i těch pár pitomých skříněk do kuchyně stojí násobky průměrné výplaty.

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Fuk Tomáš
*

« Odpověď #41 kdy: 31.10.2010, 18:25 »

No mě hromosvody živí,ale na svém domě je nemám a nechci... Mrknutí Škleb

Proboha, človíčku, a jak s tím žijete? Děláte něco, čemu sám nevěříte...
Podle toho asi také Vaše práce vypadá - koupil byste si párek od řezníka vegetariána, nebo víno od vinaře abstinenta?

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Jan Alin
*

« Odpověď #42 kdy: 31.10.2010, 18:39 »

Ono i těch pár pitomých skříněk do kuchyně stojí násobky průměrné výplaty.

To je pravda. Když jsem sháněl nábytek namíru do předsíně tak to skončilo tak že jsem si ho vyrobil sám protože to bylo buď strašně předražené nebo strašně nekvalitní.
Fuk Tomáš
*

« Odpověď #43 kdy: 31.10.2010, 18:41 »

Případně obojí současně  Škleb

Jan Hájek
*

Prostě .... HÁJEK!

« Odpověď #44 kdy: 31.10.2010, 20:07 »

Jen jestli argumenty p. Hájka nejsou zkresleny tím, že ho nejspíš hromosvody živí.  Právě takovým lidem dnes vděčíme za to, že zbudování hromosvodu RD (dříve práce na dva až tři dny) dnes stojí tolik, že měsíční výplata nestačí.
Pokud mne něco živí, logicky o tom musím vědět co nejvíce, jinak nemohu být úspěšný.
To co píšete znamená, že vycházíte z informací někoho neúspěšného.

Na RD domku trvá hromosvod max. 1/2 dne, pokud ho děláte v 2 lidech, tedy jeho nadzemní část. To je zhruba 6-10 tisíc za práci. Doporučuji se podívat na současnou, nízkou cenu RD a vydělit jí tou neustále omílanou průměrnou mzdou, to se teprve budete divit. No a pokud použijete kalkulačku, zjistíte, že ochrana před bleskem tvoří skoro až závratné 1- 2% z ceny nemovitosti.

Je jasné, pokud to necháte dělat nějaké nemehlo, že se to prodraží.

Materiálově to na RD vychází stejně. Pokud porovnáte řešení s kvalitním materiálem jako je AlMgSi a nerez, cena není o tolik vyšší než s nekvalitním pozinkem.
Samozřejmě, pokud porovnáte práci dobrého hromosvodáře s kvalitním materiálem s prací pokrývače s materiálem, který není hromosvodním materiálem, tak mi vždy vychází, že to méně kvalitní je předražené.

PS: Jeden z velmi dobrých hromosvodářů, se kterým jsem se setkal, byl střechařem, kterému výtvory nemehel kazily kvalitní střechu. Vždy když řešil reklamace, nemehla říkala: Takto to musí být, je to v normě.
 Tak si tu normu koupil, přečetl a nemehla vyhodil. No a protože na rozdíl od nemehel to bral vážně, tak se známe.

Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu
Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!
Jan Alin
*

« Odpověď #45 kdy: 31.10.2010, 20:21 »

Na RD domku trvá hromosvod max. 1/2 dne, pokud ho děláte v 2 lidech, tedy jeho nadzemní část. To je zhruba 6-10 tisíc za práci.

Půl dne jsou čtyři hodiny, opravdu za max. čtyři hodiny zvládnete ve dvou udělat nadzemní část hromosvodu?

Vít Rotrekl
*

« Odpověď #46 kdy: 31.10.2010, 20:23 »

Na RD domku trvá hromosvod max. 1/2 dne, pokud ho děláte v 2 lidech, tedy jeho nadzemní část. To je zhruba 6-10 tisíc za práci.

Myslím že půl dne na hromosvod na RD je dost nereálnej čas, tak 1 den beru. Nějaký to hřebenový vedení, 2 svody... to si myslím že za 1/2 dne nestihnete ve dvou lidech určitě.

A pokud dokážete prodat někomu práci pro dva lidi za 1/2 dne za  6-10 tis. Hmm kloubouk dolů a půjdu pro vás za tyhle peníze hromosvody montovat  Mrknutí

Mírně pokročilý RT Úsměv
Jan Hájek
*

Prostě .... HÁJEK!

« Odpověď #47 kdy: 31.10.2010, 20:58 »

Tady na Elektrika.cz byla reportáž o montáži hromosvodu za cca 3 hodiny ve třech lidech.
Byl jsem zrovna v Brně a chtěl se na jejich práci jet podívat, ale už jsem je nestihl.

Na RD 10 x 10 m s hřebenem v cca 12 m s anténou mám na práci:
10 hřebenáčů a 10 m vodiče to je cca 30 min. čisté práce
Oddálený jímač ,  to je dejme tomu dalších 30 minut, dva svody po střeše o délce 16 m s podpěrami pod betonové tašky je když to přeženu 3 hodiny práce.
Dva svody po zdi z úvazu jsou dohromady 2 hodiny, to samé by padlo na svody po okapových rourách.
Dohromady 6 hodin práce bez přestávky na středním RD s dvěma svody.
 Pokud bych to udělal lépe tak + 5 hodin na dva svody navíc na střeše i po stěně, to už by bylo v LPL I.
Pokud chcete sestavu materiálu s orientační cenou, napište mi.
Je samozřejmé, že pokud střecha nebude standardní a dům taky ne, tak ty časy narostou.

www.kniska.eu
Jan Alin
*

« Odpověď #48 kdy: 31.10.2010, 21:12 »

Já si říkal že čtyři hodiny ve dvou je jen zlomek toho co je třeba udělat.  Mrknutí

Jan Hájek
*

Prostě .... HÁJEK!

« Odpověď #49 kdy: 31.10.2010, 21:32 »

To co jsem uváděl jsou hodiny práce jednotlivce.

www.kniska.eu
Jan Alin
*

« Odpověď #50 kdy: 31.10.2010, 23:01 »

To co jsem uváděl jsou hodiny práce jednotlivce.
A počítal jste že tam musíte dojet, nastudovat projekt, sehnat materiál, domluvit čas a návaznost prací, ..... a nakonec i uklidit a odjet. Sám nejlépe víte že to je jen zlomek času a to mluvíme jen o přímé montáži nadzemní části hromosvodu přímo na místě.

PetrBily
« Odpověď #51 kdy: 01.11.2010, 05:33 »

Domek 10x10metrů za půl dne a o dvou svodech ? To už máme zpátky starou dobrou ČSN 34 1390 že to spraví dva svody ? Asi mi to uniklo. Asi to byl jenom sen.
Považte, zdálo se mi o hromosvodech vedených co 15 metrů svody, ... fuj, to vám vypadalo "hezky" ... on ten druhý a třetí svod mi stále nešlo napasovat do rohu, aby to oko sneslo ... jak já se v tom snu natrápil ...
Jan Hájek
*

Prostě .... HÁJEK!

« Odpověď #52 kdy: 01.11.2010, 07:12 »

Domek 10x10metrů za půl dne a o dvou svodech ? To už máme zpátky starou dobrou ČSN 34 1390 že to spraví dva svody ? Asi mi to uniklo. Asi to byl jenom sen.
No tak tedy dobré ráno!
Zkuste si normu přečíst, raději víckrát a pak si přečtěte starou ČSN 34 190 a u každého bodu si udělejte poznámku, jak se to řeší v nové normě. To bude teprve legrace.

www.kniska.eu
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #53 kdy: 01.11.2010, 07:16 »

Pánové, nevím o čem se tady dohadujete.
Ve dvou schopných lidech, kteří ví co a jak, se dá montáž hromosvodu opravdu zvládnout za 1/2 dne a za tím si stojím, neboť hromosvody sám montuji.
Do tohoto času samozřejmě nezahrnuji nahlédnutí do PD, nákup materiálu a další omáčku potřebnou k provedení úspěšné realizace.
Zde je řeč o čistém času montáže na místě stavby.

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
Stran: 1 2 [3] 4 5 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.034 sekund, 22 dotazů.