Kolik musí mít nově postavený objekt elektroinstalace?

<< < (13/17) > >>

Pavel Horský:
Omlouvám se, kolega Hájek byl rychlejší.  ;)

Josef Kuhn:
Ovšem do tohoto času je také potřeba započítat práce spojené s instalováním uzemnění. To také vychází ze země na povrch a zde asi nejde jenom o nový dům který by už měl mít vývody uzemnění připravené. Starší domy uzemnění připravené nemají a abych tedy dokončil vnější ochranu tak mě nemine například připravit výkop položit zemnící materiál napojit vývody ,  ošetřit spoje, ošetřit přechody ze země, zahrnout výkop a upravit do skoro původního stavu. No a čtyři hodiny - vnější ochrana střecha, výkop, instalace uzemnění atd. to snad ani kdyby mě bylo dvacet.

Jan Hájek:
Však jsem také psal nadzemní část.
Uzemnění na novém by mělo být základovým zemničem a na na mne tam koukají již venku připravené alespoň dva vývody.
Celou diskuzi jsem chápal jako instalaci nového hromosvodu na nový RD. Samozřejmě v čase není nic z vnitřní části ochrany před bleskem - instalace svodiče bleskových proudů, to jsem pouze zohlednil ve výpočtu podílu ochrany před bleskem na celkové investici do domu.

PetrBily:
Pánové! "Listoval" jsem v té normě. Dobře víme všichni, že STANDARDNÍ RD 10x10m je i když vyjde LPL IV je na samé hraně použitelnosti. Sám pan Pavel Horský ve svých příspěvcích stran LPL píše a tady namátkou :
Podle plochy se LPS neurčuje. Dle tabulky je běžný rodinný domek zařazen do LPS III. Valivá koule pro tuto třídu je o velikosti 45m. Do třídy II se pak počítá rodinný domek s opravdu nadstandardním vybavením. Pak je velikost koule 30m.
Použito z http://diskuse.elektrika.cz/index.php?PHPSESSID=c4c6ac72a0882788d1b4c1f59173c854&topic=12719.0

Neznám Vaš praktické zkušenosti, ale opravdu jsem se dosud nestetkal s projektanty, kteří by si dovolili vrazit RD do čtyřky.  A zajímalo by mě z Vaší praxe, kolik Vámi udělaných k rodinných domů z deseti je ve čtyřce.

A ještě k diskusi hromy na modelovém domě p Hájka bez zemí za čtyři hodiny.  Lze to. ALE!
Vše musí být dopředu přichystáno a zajištěno. Nesmí být zima ani horko. Střecha musí být nová a dokonale bezproblémová, jako ve školícím středisku a projekt musí sedět s realitou /HiHi/
Ovšem kdyby toto pracovní tempo viděl Alexej Grigorjevič Stachanov, dal by se nepochybně zoufalstvím na chlast.

Pánové, pustě se do mě!

Jan Hájek:
Zařazení do konkrétní LPL je otázkou analýzy rizika dle ČSN EN 62305-2, tabulka z této normy hraje pouze pomocnou roli při prvotním zadávání. Rozdíl v LPL IV a LPL III je hlavně ve velikosti ochranných prostorů jímačů. Pokud na objektu je méně svodů než je doporučení normy, projeví se to nejmarkantněji na vyšlé dostatečné vzdálenosti, což nemusí být vždy problém.
Takže zpět k porovnání RD, podle nové a staré normy chráníme téměř  stejně. Pokud je v domě ovšem více elektroniky, tedy je tam možná větší škoda, realizuje se ochrana na vyšší LPL.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana