Kolik musí mít nově postavený objekt elektroinstalace?

<< < (14/17) > >>

Pavel Horský:
Citace: PetrBily  01.11.2010, 16:06

Pánové! "Listoval" jsem v té normě. Dobře víme všichni, že STANDARDNÍ RD 10x10m je i když vyjde LPL IV je na samé hraně použitelnosti. Sám pan Pavel Horský ve svých příspěvcích stran LPL píše a tady namátkou :
Podle plochy se LPS neurčuje. Dle tabulky je běžný rodinný domek zařazen do LPS III. Valivá koule pro tuto třídu je o velikosti 45m. Do třídy II se pak počítá rodinný domek s opravdu nadstandardním vybavením. Pak je velikost koule 30m.
Použito z http://diskuse.elektrika.cz/index.php?PHPSESSID=c4c6ac72a0882788d1b4c1f59173c854&topic=12719.0

Z uvedeného případu je jasně vidět, že se člověk neustále učí a na věci staré více jak rok má díky tomu již o něco málo jiný pohled. Tabulka je tabulka, ale v analýze rizik baráček ve IV. může normálně vyjít.

PetrBily:
"Kluci",  to je pravdou, co píšete, ale přesto mi prosím odpovězte na již vyřčenou otázku :

Neznám Vaš praktické zkušenosti, ale opravdu jsem se dosud nestetkal s projektanty, kteří by si dovolili vrazit RD do čtyřky.  A zajímalo by mě z Vaší praxe, kolik vámi udělaných k rodinných domů z deseti je ve čtyřce.

(poklona) .

tatahub:
Někdy stačí k dosažení přijatelné úrovně rizika toto snížit PO, přemístěním antény pod střechu a pod.,poté nemusím hromosvod stavět vůbec,nebo si vytvořit hromosvodní soustavu dle staré normy  - víte o větším množství případu v ČR ,  kdy rodiný dům byl chráněn dle staré normy a došlo k velkému problému?

Jan Alin:
Citace: tatahub  04.11.2010, 13:48

poté nemusím hromosvod stavět vůbec,nebo si vytvořit hromosvodní soustavu dle staré normy

Už jsem takové řešení viděl. Nejmenovaný si letos nechal zkolaudovat nový domek bez hromosvodu, výpočet vyšel a pak udělal normálně hromosvod tak že pokryl hřeben a hrany vedením a zapojil k zemniči který měl připraven. Bez projektu, bez revize ale na svém. Řešení je sice právně poněkud ve vzduchu ale je funkční a určitě ušetřil značnou částku. Přiznám se že z právního hlediska nesouhlasím ale podvědomě necítím špatnost.

tatahub:
Jaké vidíte problémy z právního hlediska?
Přirovnal bych to k dodání další izolace Cykyně ,  situaci požadouvanou normou,případně ustanovením vyšší právní splním a dokonce něco přidám.
Dokonce znám fy. která hromosvody půjčuje na kolaudaci (teleskopické tyče - oddálený způsob ochrany).
Je to vše dané cenou potřebnou k vytvoření ochrany dle nových norem ,  mám svůj život i život blízkých taky rád ,  přesto nepoužíváme k přesunu po silnici tank.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana