Kolik musí mít nově postavený objekt elektroinstalace?
Jiří Fric:
No mě hromosvody živí,ale na svém domě je nemám a nechci... ;) ;D
tatahub:
V IEC se právě připravuje nová norma pro instalace,dle které budou muset být všechny rozvody vedeny nejm.10cm pod omítkou včetně příček a zároven uloženy v silnostěnných ocelových trubkách - tak nějak jsem před pár lety nevěřícně zíral na nové normy na hromosvody.
Můj osobní názor je,že to vedení hluboko pod omítkou a v trubkách má svoje opodsttnění z hlediska bezpečí mnnnnnnooooohe m větší než hromosvod podle nových norem. Vybavuji si skutečně mnoho případů , kdy se do 230 někdo navrtal,dostal ránu,spadl ze štaflí atd.. včetně jednoho smrtelného úrazu ,jednoho úrazu s trvalým následky a jedné polovyhořelé místnosti , co se týká škod po úderu blesku jednalo se o kousek vytrženého vedení ze stěny a rozpadlý okap , o úrazu nevím.
Pokud se navrtání nestalo v instalační zóně dle normy (a řekněme si upřímně - dodržují se vždy??) byl na pranýři většinou revizák.
Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš 31.10.2010, 15:15
No vidíte, mne hromosvody neživí, a přesto považuji investici měsíční výplaty do mnohaletého bezpečí svého obydlí za investici výbornou - mnohem lepší než investice stejné částky do nové sektorové kuchyně.
Pokud by se jednalo o měsíční výplatu průměrnou tak bych to považoval za úspěch a vzhledem k životnosti hromosvodu i za výbornou investici. Jen bych pak litoval projektanty, výrobce materiálů a realizátory, ti by umřeli asi hlady. ;)
Kamil Novák:
Citace: tatahub 31.10.2010, 17:06
Pokud se navrtání nestalo v instalační zóně dle normy (a řekněme si upřímně - dodržují se vždy?) byl na pranýři většinou revizák.
Můžete toto své tvrzení nějak doložit? :o
J.P:
Citace: Jiří Fric 31.10.2010, 16:27
No mě hromosvody živí,ale na svém domě je nemám a nechci... ;) ;D
Mnohým stačí ako ochrana pred bleskom anténa, čo najvyššie na dome.
Niektorí dokonca takto "vylepšujú" vašu prácu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana