Kolik musí mít nově postavený objekt elektroinstalace?

<< < (8/17) > >>

Jiří Fric:
No mě hromosvody živí,ale na svém domě je nemám a nechci... ;) ;D

tatahub:
V IEC se právě připravuje nová norma pro instalace,dle které budou muset být všechny rozvody vedeny nejm.10cm pod omítkou včetně příček a zároven uloženy v silnostěnných ocelových trubkách - tak nějak jsem před pár lety  nevěřícně zíral na nové normy na hromosvody.

Můj osobní názor je,že to vedení hluboko pod omítkou a v trubkách má svoje opodsttnění z hlediska bezpečí mnnnnnnooooohe m  větší než hromosvod podle nových norem. Vybavuji si skutečně mnoho případů ,  kdy se do 230 někdo navrtal,dostal ránu,spadl ze štaflí atd.. včetně jednoho smrtelného úrazu ,jednoho úrazu s trvalým následky a jedné polovyhořelé místnosti ,  co se týká škod po úderu blesku jednalo se o kousek vytrženého vedení ze stěny a rozpadlý okap ,  o úrazu nevím.
Pokud se navrtání nestalo v instalační zóně dle normy (a řekněme si upřímně - dodržují se vždy??) byl na pranýři většinou revizák.

Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš  31.10.2010, 15:15

No vidíte, mne hromosvody neživí, a přesto považuji investici měsíční výplaty do mnohaletého bezpečí svého obydlí za investici výbornou - mnohem lepší než investice stejné částky do nové sektorové kuchyně.

Pokud by se jednalo o měsíční výplatu průměrnou tak bych to považoval za úspěch a vzhledem k životnosti hromosvodu i za výbornou investici. Jen bych pak litoval projektanty, výrobce materiálů a realizátory, ti by umřeli asi hlady.  ;)

Kamil Novák:
Citace: tatahub  31.10.2010, 17:06

Pokud se navrtání nestalo v instalační zóně dle normy (a řekněme si upřímně - dodržují se vždy?) byl na pranýři většinou revizák.

Můžete toto své tvrzení nějak doložit?  :o

J.P:
Citace: Jiří Fric  31.10.2010, 16:27

No mě hromosvody živí,ale na svém domě je nemám a nechci... ;) ;D

Mnohým stačí ako ochrana pred bleskom anténa, čo najvyššie na dome.
Niektorí dokonca takto "vylepšujú" vašu prácu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana