Jak svítí LED náhrady za zářivky?

<< < (2/3) > >>

František Jiráček:
Tuhle jsem se o toto zajímal. Bylo mi sděleno, že vlivem slabého chlazení není životnost LED trubic pravdivá.
Prý oficiálně povolené patice pro LED jsou GU10.

Závěrem. Čeká se na první průser.

František Šohajda:
Jedna servisní firma tyto LED /respektive jednu/ namontovala do svítidla 4x18Ws mléčným sklem...
Pak došli a zeptali se mě která to je...neuhádl jsem...i další kolegové elektrikáři to neuhádli...
Je to sice  vjem /posouzení dle zraku/ ale plně jejich svítivost se shodovala s klasickými zářivkami co tam byli už namontovány...?!

Kolega Maixner  (poklona)

Tomáš Maixner:
Citace: František Šohajda  30.10.2010, 16:13

Jedna servisní firma tyto LED /respektive jednu/ namontovala do svítidla 4x18Ws mléčným sklem...
Pak došli a zeptali se mě která to je...neuhádl jsem...i další kolegové elektrikáři to neuhádli...
Je to sice  vjem /posouzení dle zraku/ ale plně jejich svítivost se shodovala s klasickými zářivkami co tam byli už namontovány...?!

Kolega Maixner  (poklona)

(poklona)  za poklonu.

Je docela možné, že vjem byl zdánlivě shodný. Jasoměr by patrně odchylky zaznamenal. Je možné, že bude svítivost ve vztažném směru (kolmo na hlavní svítící plochu svítidla) podobná jako u zářivek, v jiném už sotva. Ovšem LED trubice svíti v jednom směru, takže chybí světlo "na druhou" stranu, které se u většiny svítidel odráží ven od reflektoru (není-li černý :)) a podílí se na kvantitě i kvalitě osvětlení. Absence této odražené složky může zcela znehodnotit osvětlovací soustavu. Ještě více se to projeví u svítidel s nepřímou složkou (svítících částečně na strop),  tam půjde kvalita dolů ještě více. Světlo s nedostatečnou nepřímou složkou je nepříjemné, vytváří ostré, případně i násobné, stíny, působí nepříznivě na psychiku... a co nejhůř - dámy nejsou tak krásné, protože mají kruhy pod očima :).

LED rozhodně ano, existují realizace schopné konkurovat klasickým soustavám.
Led rozhodně ano, ale rozhodně ne takto.

Jan Alin:
Citace: František Šohajda  30.10.2010, 16:13

Znám místo kde se takto upravená svítidla používají k osvětlení chodby. Osvětlení je dostatečné a na chodbě poněkud jiné parametry vnímání osvětlení nevadí ale má to jednu nevýhodu, trubice mají dost velkou poruchovost. Zatím je to vše v záruce ale podle mně je ta úmrtnost dost veliká při té ceně. Je asi jen otázkou času kdy reklamace přestanou být uznávány a zjistí se že výrobek není používán v souladu s doporučením výrobce (chlazení, napěťové špičky,... ).

Tomáš Maixner:
Citace: Jan Alin  05.12.2010, 12:20

Znám místo kde se takto upravená svítidla používají k osvětlení chodby. Osvětlení je dostatečné a na chodbě poněkud jiné parametry vnímání osvětlení nevadí ale má to jednu nevýhodu, trubice mají dost velkou poruchovost. Zatím je to vše v záruce ale podle mně je ta úmrtnost dost veliká při té ceně. Je asi jen otázkou času kdy reklamace přestanou být uznávány a zjistí se že výrobek není používán v souladu s doporučením výrobce (chlazení, napěťové špičky,... ).

Prosím pěkně:
- co to je dostatečné? Měřil jste to? Je tam stejná osvětlenost a rovnoměrnost jaká byla? Jsou splněny normy?
- co je to velká poruchovost? Kolik kusů z kolika a za jak dlouho umřelo? To by mě moc zajímalo.
Díky za odpovědi.

Pokud bude někdo reklamovat svítidlo pro klasickou zářivku a používá v ní tuto "náhradu",  tak může na uznání reklamace zapomenout.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana